Cupa Mondiala 2014

Costa Rica elimina Grecia si merge in sferturile Cupei Mondiale

Costa Rica, echipa care a trimis acasa Italia si Anglia, a eliminat-o duminica noapte pe Grecia cu scorul de 6-4 la penaltyuri. Costaricanii au condus cu 1-0, insa li s-a refuzat apoi un penalty care i-ar fi deprins decisiv. In schimb, s-au trezit in inferiorirate numerica, dar elenii au egalat in minutul 90+1 si au trimis partida in prelungiri. Cei din Costa Rica au rezistat eroic si in prelungiri, pentru ca la penaltyuri sa transforme toate loviturile de la punctul cu var, Grecia fiind ingropata de ratarea lui Gekas. Mitroglou, omul care a marcat Romaniei 3 goluri in baraj, a ratat in minutul 120 golul de 2-1 pentru Grecia, singur cu portarul.

Costa Rica a avut un start mai curajos de meci, care l-a surprins pe Bolanos finalizand cu sut peste transversala o actiune promitatoare de atac. 

Usor, usor grecii au inceput sa echilibreze situatia la nivelul gazonului, amanand momentul primei ocazii pana undeva in finalul primei reprize, cand Salpingidis a fost blocat fantastic de Navas, in minutul 38. Ochoa a plecat de la Cupa Mondiala, dar l-a lasat intre buturile Costa Ricai pe Navas, jucatorul lui Levante, care a salvat incredibil la reluarea din 4-5 metri a grecului.

Samaras a dat cep ocaziilor din partea secunda, cu o lovitura de cap pe directia aceluiasi Navas (47). 

Cinci minute mai tarziu, Costa Rica s-a distantat pe tabela prin Bryan Ruiz, care a agitat plasa portii lui Karnezis cu o executie fara preluarea de la limita careului. Mingea a mers in plasa lateral-interioara, cu portarul Greciei pe post de spectator de lux.

La putine momente dupa deschiderea scorului, arbitrii nu au observat un hent evident in careu comis de Torosidis, sanctionabil cu penalti in favoarea Costa Ricai.

Mai mult decat atat, americanii au ramas in inferioritate numerica, la mijlocul reprizei, dupa ce Duarte a fost eliminat pentru cumul de cartonase. Al doilea avertisment a venit in mod stupid, dupa o intrare gratuita intr-o zona neutra a terenului, la o faza care nu anunta nimic periculos la buturile lui Navas.

Cu zece minute inainte de final, Karagounis nu a reusit sa il surprinda pe portarul advers din faza fixa, de la aproximativ 25 de metri.

Sokratis a impins in-extremis meciul in prelungiri, la o faza periculoasa de atac, in care Gekas a tras in forta din interiorul careului, Navas a respins pana la Sokratis, care a reluat sec din apropiere.

Putea fi si mai rau pentru costaricani, salvati de Navas, in minutul 90+4, cu o parada frumoasa in fata calaului tricolorilor, Kostas Mitroglou.

Grecii nu au fortat in prelungiri, desi aveau un om in plus, prima situatie de gol aparand in repriza a doua, cand elevii lui Santos au scapat pe contraatac, 5 contra 2, iar Christodoulopoulos a tras in blocajul lui Navas, aflat la coltul scurt. In ultimele secunde, Mitroglou a semnat o alta ocazie incredibila, singur cu goalkeeperul Costa Ricai la 8 metri.

Filmul loviturilor de departajare

S-a mers cap la cap pana la 3-3, Borges, Mitroglou, Ruiz, Christodoulopoulos, Gonzalez si Holebas transformand rand pe rand de la punctul cu var. 

Campbell a facut 4-3, in timp ce Gekas a fost blocat de Navas cu un reflex senzational. (foto sus)

Umana nu a ratat fata in fata cu Karnezis, trimitand Costa Rica in primele 8 cele mai bune echipe ale lumii.

Costa Rica: Navas - Gamboa (Acosta 77), Duarte, Gonzalez, Umana, Diaz - Ruiz, Borges, Tejeda (Cubero 66), Bolanos (Brenes 83) - Campbell

Grecia: Grecia: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Holebas - Maniatis (Katsouranis 78), Samaris (Mitroglou 58), Karagounis - Salpingidis (Gekas 69), Samaras, Christodoulopoulos

Arbitru: Benjamin Williams (Australia)

Cartonase galbene: Duarte 42, Tejeda 48, Granados 56 (pe banca de rezerve), Ruiz 70, Navas 90/ Samaris 36, Manolas 72

Cartonase rosii: Duarte 67

Stadion: Arena Pernambuco (Recife)



Costa Rica elimina Grecia si merge in sferturile Cupei Mondiale