Cupa Mondiala 2014

Anschluss-ul de la Gijon: Meciul rusinos din 1982 care a schimbat formatul de la Cupa Mondiala de Fotbal

"Vom dedica al saptea gol sotiilor noastre, iar pe al optulea cainilor nostri", au spus jucatorii Germaniei inainte de meciul de la Cupa Mondiala din 1982 contra Algeriei. Si au pierdut. Ceea ce a urmat a fost un aranjament rusinos intre Germania de Vest si Austria care a schimbat formatul Cupei Mondiale de Fotbal.

Meciul Germana - Algeria trebuia sa fie un festival de goluri dedicate famiilor si animalelor de companie. Nemtii aveau de ce sa fie increzatori. Numai ca Paul Breitner si Germania de Vest au pierdut cu 2-1.

Incoronata campioana europeana pentru a doua oara la rand cu doar doi ani inainte, Germania de Vest a venit la Cupa Mondiala cu jucatori de clasa precum Paul Breitner, Lothar Matthaus, Hansi Mueller si Karl-Heinz Rummenigge (foto sus). Echipa era favorita sa ia a treia Cupa Mondiala in vara lui 1982, iar debutanta Algeria era doar o aschie care trebuia scoasa rapid.

Numai ca Algeria a dat peste cap totul. O echipa foarte bine pregatita fizic, condusa de Mahieddine Khalef si Rachid Mekhloufi (legenta lui Saint-Etienne), Algeria a aratat forta si tehnica la patru ani distanta dupa ce castigase in 1978 Jocurile All-Africa.

Algeria castigase niste amicale cu Real Madrid si Benfica inainte de Cupa Mondiala, ceea ce nu ii atrasese antentia antrenorului german Jupp Derwall. Increzator - sau mai degraba arogant - fostul tehnician de Schaffhausen si Dusseldorf s-a dus orb pentru meciul de la Gijon.

Cand Rabah Madjer a deschis scorul, jucatorilor Germaniei de Vest nu le venea sa creada.  Algeria a controlat prima repriza, iar la debutul celei secunde Madjer l-a invins pe portarul Harald Schumacher.

Echipa lui Rummenigge a egalat, insa Algeria a dus la capat un atac complicat finalizat in plasa de Lakhdar Belloumi stabilind scorul final de 2-1.

Germania trebuia sa bata Austria in ultimul meci ca sa mearga mai departe din grupe. Ceea ce a urmat a fost unul dintre cele mai controversate meciuri din istoria Cupei Mondiale. Algeria jucase ultima partida cu o zi inainte, iar victoria 3-2 cu Chile insemna ca Austria era eliminata daca pierdea cu cel putin trei goluri diferenta.

Astfel, Germania stia exact ce are de facut pentru a trece de grupe la brat cu Austria. O victorie o califica din grupe, iar Austria mergea si ea daca nu pierdea la diferenta amintita de trei goluri. Calculele erau facute. Dupa doar 10 minute, Horst Hrubesch a dus Germania de Vest in fata si apoi... nimic. Ambele echipe stiau ca un 1-0 este rezultatul dorit, care le califica pe ambele. Au urmat pase laterale, inapoi, intrari usoare la balon, intre doi adversari care nu mai voiau sa lupte.

"Fuera, Fuera!" ("Afara, Afara!") au strigat spectatorii aflati in tribune la Gijon, iar cei cativa fani algerieni au ars baani in forma de protest.

Fluierul final a consfintit un 1-0 care a ramas in istorie cu numele de “Anschluss-ul of Gijon,” ca referinta la anexarea Austriei de catre Gemania din 1938.

Fusese pentru a doua consecutiv la Cupa Mondiala cand ultimul meci din faza grupelor se termina cu o mare controversa. Cu patru ani inainte, Argentina avusese un meci cu Peru stiind ca numai o victorie la scor o poate califica in dauna Braziliei. Brazilia batuse Polonia cu 3-1 in aceeasi zi, mai devreme. Argentina a intrat apoi pe teren si a batut cu 6-0.

Cele doua meciuri, de la Gijon si Rosario, au dus ca la Cupa Mondiala din 1986 FIFA sa decida ca ultimele doua partide din grupe sa se joace simultan. Mutarea a fost decisa de Algeria si Peru, asa cum arata istoria.



Anschluss-ul de la Gijon: Meciul rusinos din 1982 care a schimbat formatul de la Cupa Mondiala de Fotbal