Cupa Africii

Senegal, campioana Africii in premiera. Sadio Mane, erou in fata lui Mo Salah!

Sursă foto: https://twitter.com/FootballSenegal

A treia oara a fost cu noroc pentru Senegal, echipa care a cucerit Cupa Africii pe Natiuni dupa o finala castigata in fata Egiptului la loviturile de departajare. Senegal pierduse precedentele doua finale in care a aparut, in 2002 si 2019.

Sadio Mane a fost eroul Senegalului, transformand penalty-ul decisiv prin care echipa din vestul Africii a transat disputa, cu 4-2, la loviturile de la 11 metri.

In debutul finalei acelasi Mane ratase o lovitura de la 11 metri. Un penalty obtinut in minutul 4 de Ciss in duel cu Abdelmonem, cei doi jucatori cu numarul 2 din partida.

Mane, cel mai bine cotat jucator senegalez al momentului, a tras cat a putut de tare si pe centrul portii.

Chiar si asa, portarul egiptean Gabaski a reusit sa apere lovitura de la 11 metri si scorul a ramas 0-0.

Un Gabaski care, la 33 de ani, a bifat in aceasta finala doar al cincilea meci pentru nationala Egiptului si care a fost aproape sa devina eroul unei natiuni.

Senegalezii au continuat sa domine meciul si Sarr l-a testat cu un sut de la distanta pe acelasi Gabaski, in minutul 12.

Salah, extrem de sters mare parte din timp, a luat o faza pe cont propriu in minutul 28 si a tras cu stangul pe poarta, fara a-i pune insa probleme portarului.

Cele doua echipe s-au inchis tot mai mult pe masura trecerii timpului, partida mergand spre intrarea in prelungiri.

Chiar si asa, in minutele de final din timpul regulamentar s-a jucat mai mult cu garda jos in tentativa de a inchide meciul in 90 de minute.

Pe acest fond a aparut o ratare uriasa pentru Senegal in minutul 85, cand Dieng a ratat poarta cu un voleu din interiorul careului.

Ocazie ratata si de egipteni in minutul 89. Salah a trimis la intalnire in careu dintr-o lovitura libera si Zizo a ratat de putin intalnirea cu balonul.

S-a intrat in prelungiri si Senegal a avut nevoie de doar 35 de secunde pentru a rata o mare ocazie. Lansat in careu, Dieng a cautat coltul lung obligandu-l pe Gabaski la o super interventie.

Gabaski a fost din nou providential la post, in minutul 100, cand a scos lovitura de cap a lui Dieng.

Mare ocazie ratata si de Egipt in minutul 116 la sutul lui Salah. Portarul Mendy a respins peste transversala.

Un final de meci jucat cu garda jos, ambele echipe aratand ca doi pugilisti in repriza a 12-a, fiecare cautand lovitura decisiva prin care sa-si faca KO adversarul.

Rezultatul de 0-0 s-a pastrat, asadar, pana la ultimul fluier al arbitrului Victor Gomes din Africa de Sud.

Mane a sarutat terenul multumit ca a dus Senegalul pana acolo, desi a avut sansa golului care ar fi putut inclina balanta.

Loteria de la 11 metri

Senegal - Koulibaly (gol), Diallo (gol), Sarr (ratare), Dieng (gol), Mane (gol) \.

Egipt - Zizo (gol), Abdelmonem (ratare), Hamdy (gol), Lasheen (ratare).



Senegal, campioana Africii in premiera. Sadio Mane, erou in fata lui Mo Salah!