CM 2018

Sancțiunea triplă: De ce nu s-a acordat cartonas rosu la faultul din meciul Croatia - Danemarca

Desi unii fani ai fotbalului s-au mirat, arbitrul de centru a procedat corect atunci cand nu a acordat cartonasul rosu pentru un fault in postura de ultim aparator, in ultimele minute ale reprizelor de prelungire din meciul Croatia - Danemarca.

Patru minute nebune la inceput si inca patru minute nebune la final a avut partida din optimile Cupei Mondiale dintre Croatia si Danemarca. In primele patru minute s-au marcat singurele goluri, in minutul 1 a inscris danezul Mathias Joergensen, iar in minutul 4 Mario Mandzukic.

Dupa aceea, „meciul nebun” a stat intr-o pauza 112 de minute. Abia in minutul 116, in repriza a doua de prelungiri, cu 4 minute inainte de final, Joergensen l-a faultat din postura de ultim aparator, in careu, pe croatul Rebic, dupa ce acesta driblase portarul si ii lipsea doar sa trimita mingea in poarta goala.

S-a aratat punctul cu var pentru Croatia, iar Joergensen s-a ales cu cartonas galben. In ciuda mirarii unor fani ai fotbalului, decizia arbitrului de centru Nestor Pitana din Argentina a fost una corecta: nu se impunea eliminarea, ci doar cartonasul galben si penalty.

Motivul este ca in anul 2016 FIFA a hotarat ca faulturile din postura de ultim aparator sa nu fie sanctionate triplu. „Sanctiunea tripla” inseamna eliminare a jucatorului care a comis faultul din postura de ultim aparator (fie el si portar), acodarea unui penalty pentru echipa adversa si suspendare in meciul urmator a jucatorului in cauza.

Astfel, sanctiunea care se impune la Croatia - Danemarca era doar un cartonas galben, iar echipa care a comis penalty-ul, in speta Danemarca, a avut sansa de a ramane in joc cu 11 oameni pe teren pentru a incerca sa revina eventual, dar si cu posibilitatea de a folosi jucatorul in meciul urmator, daca mai era  cazul.

Renuntarea la sanctiunea triplă a fost luata de UEFA in anul 2014 si propusa catre FIFA in acelasi an, dar aprobata de forul mondial abia din 2016.



Sancțiunea triplă: De ce nu s-a acordat cartonas rosu la faultul din meciul Croatia - Danemarca