CM 2018

Istoria trofeelor Cupei Mondiale

O echipa va ridica duminica trofeul de la Cupa Mondiala 2018. Dar care sunt specificatiile tehnice ale acestui ravnit premiu si povestea trofeelor?

Trofeul va straluci in luminile stadionului, pentru ca este realizat din aur de 18 carate. Sunt 6,1 kilograme de aur. Inaltimea sa este de 36,8 centimetri.

Va sosi la Moscova intr-o genta  Louis Vuitton facuta la comanda.

Acesta este al doilea model de trofeu din istoria Cupei Mondiale. Primul s-a numit cupa Jules Rimet, dupa fondatorul competitiei din 1946. Era o zeita a victoriei care isi tinea mainile deasupra capului. 

Cum FIFA avea o regula incepand din 1930 conform caria echipa care castiga de trei ori Cupa Mondiala devine proprietata trofeului, Brazilia a devenint in 1970 echipa care l-a luat acasa definitiv. 

De aceea, FIFA a realizat un nou trofeu pentru urmatoarea competitie, cel care se acorda si astazi.

Cupa Jules Rimet  a fost furata in doua ocazii, prima oara in 1966 cand a fost recuperata si a doua oara in 1983 cand nu a mai fost gasit niciodata. O replica a fost realizata de FIFA in 1984 si predata Federatiei Braziliene de Fotbal. Folclorul spune ca  fost topit de hoti si vandut ca metal pretios.

Trofeul actual are ca design doi oameni care tin Pamantul si a fost realizat de artisul italian Silvio Gazzaniga, in urma unui concurs international la care au participat 53 de experti din sapta tari. Numele castigatorilor este gravat pe o placuta aflata pe partea de sprijin a trofeului. 

In 2014, cand Germania a castigat, nu a mai ramas loc si a trebuit ca placuta cu castigatorii sa fie modificata pentru a crea spatiu pentru viitorii campioni. Practic, numele echipei castigatoare in 2018 va fi gravat in premiera pe noua placuta.



Istoria trofeelor Cupei Mondiale