CM 2018

Calcule Grupa E: Neutralitatea Elvetiei in fata Braziliei si Serbiei

Grupa E este una foarte strânsă, în care trei echipe de valoare - Brazilia, Elvetia si Serbia - își dispută cele două locuri de calificare din optimile de finala ale Cupei Mondiale 2018.

Ultimele meciuri din Grupe E:
21:00 Serbia - Brazilia
21:00 Elvetia - Costa Rica

Cu 4 puncte, Brazilia este lidera, urmata la egaliate, dar cu golaveraj inferior, de Elvetia. Serbia este pe locul al treilea, cu 3 puncte.

Cel mai simplu caz este cel al Braziliei. Dacă nu pierde cu Serbia, fosta gazda a Campionatului Mondial este calificata.

Lucrurile se complica in cazul in care Brazilia pierde. Atunci, Serbia se califica singur. Sud-americanii mai pot avansa doar daca si Elvetia pierde la randul ei la aceeasi diferenta de goluri (ex. Serbia - Brazilia 2-1, Elvetia - Costa Rica 1-2). Daca Brazilia si Elvetia pierd, dar Elvetia pierde la o diferenta mai mica de goluri (ex. Serbia - Brazilia 3-1, Elvetia - Costa Rica 1-2), in cazul diferentei de 2 goluri cele doua se vor departaja la numarul de goluri marcate, iar in cazul unei diferente de 3 goluri sau mai mult, Elvetia este calificata in locul Braziliei.

In cazul in care Brazilia pierde, iar Elvetia termina egal sau castiga, din Grupa E vor avansa Serbia si Elvetia. 

Pentru Serbia varianta de calificare sigura este victoria. Si un egal i-ar califica, dar in acest caz Elvetia trebuia sa piarda cu  Costa Rica la o diferenta de doua goluri sau mai mult. Daca Serbia face egal cu Brazilia, iar Elvetia pierde la un singur gol diferenta, Elvetia si Serbia vor fi cu golaveraj egal, iar departajarea se va face la numarul de goluri marcate in grupa si, daca aici cele doua vor avea acelasi numar, Elvetia se va califica gratie victoriei din meciul direct.

Ca sa fie sigura de calificare, Elvetia trebuie sa nu piarda cu Costa Rica. In acest caz obtin in mod cert biletele pentru „optimi” indiferent de rezultatul dintre Brazilia si Serbia. In cazul in care Elvetia pierde, am descris situatia ei mai sus, la scenariile Serbiei. 



Calcule Grupa E: Neutralitatea Elvetiei in fata Braziliei si Serbiei