Champions League

Sebastian Coltescu provoaca furie si suspendarea unui meci de Champions League: "Wait, wait, ăla negru"

Sursă foto: https://twitter.com/anadoluimages/

Arbitrul roman Sebastian Coltescu a produs un scandal urias marti seara la meciul de Champions League dintre PSG si Istanbul Basaksehir, dupa ce l-a numit "ăla negru" pe un oficial turc sperand ca acesta sa nu inteleaga. 

In timp ce venea sa ii acorde un cartonas unui membru de culoare din staff-ul lui Basaksehir, Coltescu este auzit spunand: "Wait, wait, ăla negru", vorbind cu cei din casca pentru a identifica persoana ce urma sa fie avertizata. El a crezut ca, vorbind in limba romana, nu va fi inteles.

Apelativul se referea la Pierre Webo, antrenor secund la Istanbul Basaksehir. Doar ca Webo  a prins imediat si a inceput sa faca scandal. "De ce a zis asa? De ce a zis negru? De ce ai spus negru?", a inceput sa urle camerunezul Webo, repetand obsesiv intrebarea atat catre oficialii meciului, cat si spre Coltescu care nu s-a sinchisit si i-a aratat intre timp si cartonasul rosu.

Jucatorii lui Istanbul Basaksehir au refuzat apoi sa mai joace si au parasit terenul.

Partida PSG - Istanbul Basaksehir a fost abandonata, UEFA urmand a lua o decizie in zilele urmatoare.

Pe retelele de socializare Coltescu este infierat cu manie proletara fiind practic crucificat pentru eroarea de a-l numi "negru" pe un jucator cu adevarat de culoare.

Recent, celebrul roman al Agatheri Christie, "Zece negri mititei", publicat in 1938, a suferit o schimbare de titlu dupa ce stra-stranepotul prozatoarei a cerut acest lucru. Romanul se numeste incepand din anul 2020, la 82 de ani de la publicare, "And they were ten" ("Si au fost zece") pentru a nu mai folosi apelative considerate acum rasiste.



Sebastian Coltescu provoaca furie si suspendarea unui meci de Champions League: "Wait, wait, ăla negru"