Champions League

Avancronica 'sferturilor' de miercuri

Iata avancronica partidelor Arsenal - Liverpool si Fenerbahce - Chelsea, care se vor disputa miercuri seara, incepand cu ora 21:45, in prima mansa a sferturilor de finala din Liga Campionilor.
ARSENAL - LIVERPOOL

Miercuri seara incepe o serie de 3 meciuri in doar o saptamana intre Arsenal si Chelsea. Pe langa confruntarea din Liga Campionilor, cele doua echipe se vor intalni la sfarsitul saptamanii si in campionat. Desi Arsenal sta mai bine in campionat, unde in ultima vreme a inceput sa scartie, Liverpool pleaca din postura de favorita, tinand cont de palmaresul european al cormoranilor. Acestia au castigat Liga Campionilor de 5 ori (1977, 1978, 1981, 1984 si 2005), in timp ce cea mai buna performanta a tunarilor in cupele europene a fost finala Ligii din 2006, cand au pierdut in fata Barcelonei. In orice caz, e putin probabil ca Liverpool sa transeze calificarea inca de pe Emirates, in conditiile in care Arsenal n-a mai pierdut acasa de 20 de meciuri in cupele europene, dintre care 18 in Liga Campionilor.

Aceasta va fi cea de-a 200-a intalnire dintre cele doua cluburi. Arsenal s-a impus de 70 de ori, Liverpool de 80 de ori, iar 49 de meciuri s-au incheiat la egalitate. Arsene Wenger are un palmares mai bun decat Rafa Benitez in intalnirile directe, tehnicianul francez castigand de 5 ori, iar Benitez decat de trei ori. O singura data o intalnire intre cei doi s-a terminat la egalitate, 1-1, sezonul trecut. Cele doua cluburi nu s-au mai intalnit in competitiile europene pana in acest moment, iar Arsenal a intalnit decat o singura data o echipa din Anglia in cupele europene, in urma cu 4 ani, pe Chelsea, cand a pierdut pe teren propriu cu 1-2 si a ratat calificarea dupa un egal in deplasare. De cealalta parte, Liverpool s-a intalnit de 6 ori cu echipe englezesti, insa n-a reusit niciodata sa castige in deplasare.

Gael Clichy, Denilson, Emmanuel Adebayor, Aleksander Hleb si Emmanuel Eboue de la Arsenal si Steven Gerrard, Jamie Carragher si Fabio Aurelio vor rata mansa secunda daca vor primi un cartonas galben in confruntarea de pe Emirates.

La capitolul probleme de lot, Arsene Wenger sta linistit: Emmanuel Adebayor va fi din nou titular, dupa ce in partida cu Bolton a fost odihnit. De partea cealalta, Javier Mascherano va reveni dupa o suspendare de o etapa, la fel ca si Alvaro Arbeloa si Fabio Aurelio, reveniti dupa accidentari.

FENERBAHCE - CHELSEA

Fenerbahce si Chelsea se intalnesc pentru prima data in istorie pe Sukru Saracoglu, in prima mansa a sferturilor de finala din Liga Campionilor. Englezii pleaca din postura de favoriti, dar turcii au aratat ca sunt capabili sa produca surprize imense, mai ales pe teren propriu, unde in acest sezon de Liga au castigat toate meciurilor, invingand echipe precum PSV Eindhoven, Internazionale Milano si FC Sevilla.

Calificarea turcilor in aceasta faza a competitiei a fost o surpriza pentru multa lume, insa nu si pentru cei care au vazut jocurile elevilor lui Zico. Campioni de 17 ori in Turcia, cei de la Fenerbahce se indreapta spre un nou titlu in competitia interna, avand un atac de speriat. Senturk si Alex au marcat 16 goluri fiecare, iar Kezman si Deivid cate 14. In orice caz, si Chelsea sta bine in deplasare, in ultimele doua din Premiership marcand nu mai putin de 10 goluri.

Baietii lui Avram Grant n-au mai primit gol de sase meciuri in cupele europene, iar din Turcia au amintiri extrem de placute. Ultima data s-au deplasat aici in 2003, cand au invins Besiktas cu 2-0, dupa ce in prealabil umilisera Galatasaray, cu 5-0.

Onlinesport


Avancronica 'sferturilor' de miercuri