Bundesliga

Das Reboot, povestea renasterii fotbalului german din propria cenusa

La mai bine de un an dupa castigarea Cupei Mondiale in Brazilia, fotbalul german a ajuns subiect de analiza intr-o carte recent lansata.

Fostul mare international englez Gary Lineker a ramas in istorie, pe langa golurile marcate pentru nationala Albionului, si cu o fraza memorabila: “Fotbalul este un sport in care 22 de oameni alearga 90 de minute dupa o ming, iar la final intotdeauna castiga germanii”.

In realitatea lucrurile sunt mai profunde de atat, iar Germania fotbalistica de astazi reprezinta o combinatie de strategie, viziune, tehnica, pricepere si multa munca.

Das Reboot, publicatie de 288 de pagini sub semnatura lui Raphael Honigstein, trateaza pe larg in paginile sale evolutia fotbalului german in ultimii 14 ani punand accentul tocmai pe aceste coordonate care au contribuit la renasterea fotbalului german din propria cenusa.

Mai precis de la momentul zero reprezentat de turneul final al EURO 2000, cand Mannschaftul nu a reusit sa castige nici macar un meci si a iesit dupa faza grupelor, si pana la Cupa Mondiala din Brazilia.

Ne amintim de Germania anului 2000, echipa de nerecunoscut la doar patru ani dupa ce generatia lui Bierhoff, Kahn, Ziege sau Babbel cucerea titlul european in Anglia.

In doar patru ani Germania a ajuns la fundul sacului in ceea ce priveste performanta, iar esecul din Belgia si Olanda a reprezentat momentul de cotitura pentru renasterea fotbalului german.

Cartea lui Raphael Honigstein prezinta reteta recladirii de la temelie a fotbalului german si cand vorbeste de fundament acesta se refera la sustinerea fenomenului juvenil.

Germania campioana mondiala in 2014 si Germania cu un campionat Bundesliga ajung in top trei in Europa nu ar fi fost posibile fara o politica sanatoasa pornita de la baza piramidei evolutiei jucatorului de fotbal.

Ce s-a intamplat de fapt dupa dezastrul din 2000? Factorii decizionali din fotbalul german au investit masiv in programe solide de sustinere a tinerilor jucatori, iar cluburile profesioniste au fost obligate sa-si deschida academii.

Astfel, criza economica aparuta dupa 2008 aproape ca nici nu s-a facut simtita in fotbalul german dintr-un motiv foarte simplu. Cluburile, cu exceptia puternicului financiar Bayern Munchen, au inceput sa culeaga roadele investitiilor de la inceputul anilor 2000, iar juniorii de atunci au devenit acum jucatori de baza in echipele din Bundesliga, absolventi ai acelor academii de fotbal impuse de sus.

De asemenea, Das Reboot vorbeste si de evolutia antrenorilor germani, totul incepand cu numirea lui Jurgen Klinsmann la nationala, acesta fiind succedat cu succes de fostul sau asistent Joachim Low, nume care la vremea respectiva nu spunea nimic pentru lumea larga a fotbalului.

Cartea mai trateaza, printre altele, si subiectul Cupei Mondiale gazduita de Germania in 2006 si pe care autorul o numeste “Dragostea de-o vara a Germaniei.

Pentru o Liga 1 aflata aproape de colaps, cu stadioane goale si audiente din ce in ce mai scazute, cu echipe care abia daca prind luna august in cupele europene, fotbalul romanesc ar putea lua drept model ce s-a intamplat in Germania, iar proiectul lui Gheorghe Hagi de la Viitorul se apropie de politica de management a fotbalului german sanatos.



Das Reboot, povestea renasterii fotbalului german din propria cenusa