Extrasport

Veste rece din China despre coronavirus: "Nu există nicio dovadă"

Agenția de stat Chineză Xinhua (China Nouă) a publicat miercuri seară un articol deloc încurajator despre pandemia de coronavirus.
Pe aceeași temă: China consideră epidemia de coronavirus incheiată

Într-un material scurt publicat de Xinhua, este citat unul dintre doctorii care au fost în prima linie de luptă contra SARS în 2003 și, acum, contra COVID-19.

Zhong Nanshan, considerat a fi unul dintre cei mai reputați medici chinezi specializati în afecțiuni respiratorii, a declarat că nu există dovada unei imunități umane „de turmă” create după îmbolnăvirea cu coronavirus. Cu alte cuvinte, nu este demostrat că o persoană nu va mai prinde COVID-ul după ce îl face o dată.

Nu ne putem baza pe imunitatea de turmă pentru a rezolva acest virus foarte contagios. Nu există nicio dovadă că oamenii dezvoltă o imunitate pe viață împotriva coronavirusului”, a declarat Zhong într-o conferință de presă.

Controlul infecției direct de la sursă (n.r. direct în focar) și mai departe este cea mai veche și eficientă măsură”, a mai afirmat acesta.

Astfel, așa-numita „imunitate de turmă” pe care au dorit să o aplice inițial Germania, Marea Britanie, Franța sau Olanda nu are un suport practic. Aceste țări europene ar fi dorit să lase populația expusă liber la COVID, pentru a crea un număr mare de îmbolnăviri care să ducă la o imunitate în masă, naturală, fără a încerca să restrângă răspândirea epidemiei prin măsurile cunoscute (distanțare socială, stare de urgență etc.).

De cealaltă parte, chinezii au făcut totul pentru a restrânge răspândirea, o strategie pe moment aparent câștigătoare și aplicată până la urmă încet-încet și în Europa. 

Atât Germania, Franța și Marea Britanie au renunțat la ideea de imunizare de turmă și au început aplicarea unor măsuri care să încetinească răspândirea bolii. 

România a început măsurile restrictive la doar câteva zeci de cazuri oficiale de îmbolnăvire, însă va avea de suferit din cauza intrării în țară a posibil mii de detățeni bolnavi care au venit și încă vin din „zonele roșii” ale Europei, cum ar fi Italia sau Spania.

Italia, o țară ai cărei locuitori nu au luat în serios măsurile de izolare socială decât prea recent, a înregistrat miercuri 18 martie 2020 peste 475 de morți și un record de îmbolnăviri, depășind și cea mai neagră zi din China.

Italia avea pe data de 24 februarie un număr foarte apropiat de cazuri (221) cu cel al României de pe data de 18 martie (260 de îmbolnăviri). E drept, la același moment, Italia avea 7 decese, România are zero. Cu alte cuvinte suntem cu trei săptămâni în urma Italiei, însă nimeni nu vrea să creadă că undeva pe 10 aprilie vom fi acolo unde este ea astăzi.

onlinesport.ro: Vadim Cușnarencu



Veste rece din China despre coronavirus: "Nu există nicio dovadă"