O instanță belgiană din Liège va revizui imunitatea juridică a Ursula von der Leyen, de la Comisia Europeană, pe 6 ianuarie 2025, din cauza controversei privind achiziționarea de vaccin COVID-19. Decizia va fi anunțată pe 20 ianuarie. Zilele trecute Von Der Leyen a anunțat că este grav bolnavă de pneumonie și nu mai poate apărea public timp de două săptămâni.
După cum a raportat TASS, Frederic Baldan, reclamantul, a spus:
„Ședința de judecată belgiană din 6 ianuarie se va desfășura pe o adresă a biroului UE al procurorului care ar trebui să examineze actele de corupție în instituțiile UE, dar care a acționat de fapt pentru a o sprijini pe von der Leyen acum. Parchetul European a trimis o adresă instanței în care a spus că von der Leyen are imunitate împotriva urmăririi penale pentru acuzațiile de corupție care planează de când a achiziționat vaccinuri COVID-19 care nu au trecut testele clinice.”
Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, este acuzat de mai multe posibile fapte contrare legii, printre care „uzurparea funcțiilor și titlului”, distrugerea documentelor publice și corupție la nivel înalt. Aceste acuzații se bazează pe acuzații conform cărora ea i-a trimis prin SMS un mesaj către CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, pentru a încheia un acord de peste 1,8 miliarde de doze de vaccin ARNm în valoare de aproximativ 35 de miliarde de euro, fără o transparență adecvată sau acordul statelor membre UE. Ea a susținut că mesajele au fost șterse accidental.
Se consemnează că prima dată pentru judecarea acestui caz a fost stabilită pe 17 mai 2024. În acea ședință, instanța și-a confirmat doar competența în materie. Cu toate acestea, sesiunea ulterioară a fost zădărnicită de o obiecție preliminară ridicată de EPPO, susținând că Von der Leyen este imună de urmărire penală în baza statutului său.
Un lobbyist belgian, Frederic Baldan, a fost reclamantul în acțiunea împotriva Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Baldan s-a aflat în spatele controversei cu privire la „Pfizergate” care implică acuzații că Ursula von der Leyen a purtat negocieri secrete cu Pfizer privind contractele de vaccin COVID-19 și nu a trecut prin canalele corecte de achiziție.
În 2023, Baldan a depus o plângere penală împotriva lui Von der Leyen pentru mai multe infracțiuni, inclusiv abuz de autoritate, distrugerea documentelor publice și corupție legate de negocierile sale cu Pfizer. El susține că aceste acte au afectat finanțele publice și au încălcat reglementările UE.
Pe timpul pandemiei de covid, între anii 2021 și 2023, țările din Uniunea Europeană au cumpărat miliarde de doze de seruri cu ARN Mesager sintetic, netestate, experimentale, obligând direct sau indirect (prin șantaj și inducerea fricii) ca sute de milioane de oameni din UE să și le injecteze pentru a nu muri de covid, cu toate că acestea nu au oprit îmbolnăvirile, nici transmiterea virusului și au fost sursa unor efecte secundare netestate și nedeclarate.
Pe 18 iulie 2024, Ursula von der Leyen a fost realesă președinte al Comisiei Europene prin vot secret de către Parlamentul European.