Extrasport

SUA taie fondurile OMS, Bill Gates devine cel mai important sustinator financiar. Ce spunea OMS despre Covid-19 in ianuarie 2020

Statele Unite ale Americii au anuntat astazi ca opresc finantarea catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), din cauza unei posibile acoperiri a impactului real produs de Covid-19.

SUA au oferit donatii de 893 de milioane de dolari catre OMS in sezonul 2018/2019, conform CNN, aceasta fiind cea mai mare suma de anul trecut, acoperind 25% din totalul financiar.

Al doilea donator ca volume catre WHO a fost in perioada similara Fundatia Bill si Mellinda Gates.

Marea Britanie a donat peste 400 de milioane de dolari, urmata de Germania si Japonia.

China a donat 86 de milioane de dolari.

Ar trebui ca toate statele afectate de coronavirusul scapat din China sa se retraga din sprijinirea financiara a OMS, care avea rolul principal de a trage prima semnalul de alarma la nivel mondial in loc sa acopere acest virus si nu a facut-o. Acum OMS numara pe siteul oficial cazurile la nivel mondial, fara a aduce vreun plus notabil in timp ce statelor lumiise chinuie sa mentina ratele de infectie mici, pe spatele unei mari crize econumice. 

Motivul retragerii sprijinului americanilor catre OMS a fost "refuzul  prelungit al OMS de a declara pandemie, pentru ca partidul comunist din China nu a vrut acest lucru", conform secretarului de stat al SUA, Mark Pompeo. "Daca boala ar fi fost mentinuta in zona restransa de unde a pornit, s-ar fi prevenit multe decese", a spus si presedintele SUA, Donald Trump. 

SUA lauda eforturile Chinei de a invinge virusul, insa in acelasi timp nu sustine OMS-ul care trebuia sa traga semnalul de alarma mult mai devreme.

Cum OMS a jucat cartea China, conform spuselor SUA, ramane acum sa isi gaseasca aproape 1 miliard de dolari din alte surse si sa se bazeze pe moment pe Bill Gates si sotia acestuia. OMS sustinea pe data de 14 ianuarie 2020 ca "nu exista o dovada clara a transmiterii coronavirusului de la om la om". O declaratie corecta in acest sens ar fi putut duce la inchiderea granitelor si la oprirea raspandirii viruslui pe plan mondial.

Raspunsul lui Bill Gates nu a intarziat sa apara, el considera ca retragerea fondurilor SUA este grava. El devine principalul donator al OMS, in acelasi timp oferind sume importante de bani, tot prin Fundatia sa si a sotiei sale, sperand sa descopere si sa lanseze pe piata un vaccin global contra Covid-19. De altfel, sintagma "un vaccin global" ii apartine", el fiind adeptul lansarii unui singur vaccin in lume, nu a mai multe solutii de vaccinare contra noului coronavirus. OMS a inregistrat peste 40 de cereri valide pentru producerea unui vaccin, una dintre ele fiind a Romaniei, de la Timisoara.



SUA taie fondurile OMS, Bill Gates devine cel mai important sustinator financiar. Ce spunea OMS despre Covid-19 in ianuarie 2020