Extrasport

Specialist german in microbiologie despre coronavirus: afecteaza cu precadere zonele poluate, iar decesele sunt in majoritate cauzate de boli asociate

Un important medic german considera ca masurile de izolare sociala aplicate in Germania sunt exagerate si nuanteaza raportarile deceselor de pe timpul pandemiei, precum si  delimiteaza teritorial severitatea cazurilor de imbolnavire.

Sucharit Bhakdi e specialist în microbiologie. A fost profesor la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz și șeful Institutului de Igienă și Microbiologie Medicală. Este unul dintre cei mai citați oameni de știință germani. În acest interviu își exprimă părerea despre isteria creată de coronavirus.

Ascultati-l pana la final si trageti singuri concluzia.

El afirma ca Italia a fost lovita de coronavirus in zona cea mai poluata - Lombardia, similara ca noxe cu aria Wuhan (China). De aceea, doctorul sustine ca este o legatura directa intre plamanii slabiti ai celor care au trait zeci de ani in poluare si gradul de afectare a acestora atunci cand prind Covid-19. 

Lucrurile par sa stea in picioare, daca ne uitam ca in Italia, in afara de zona Lombardia, cifrele sunt mult mai mici in restult tarii.

Bhakdi  considera ca Germania nu este la fel de predispusa, nefiind atat de poluata si, ca urmare, izolarea sociala nu este o masura oportuna.

De asemenea, face o distinctie intre numarul de morti cu conditii preexistente si cei morti doar din cauza coronavirusului. Exemplu sau este destul de clar si usor de inteles: zilnic in Germania mor 2.200 de oameni, insa la o analiza atenta 100 sau 500 dintre acestea vor fi infectate cu virusi corona inofensivi. Asta nu inseamna ca acele persoane au decedat din cauza acelor virusi, ci din cauza bolilor severe de care deja sufereau.

Nu este clar cum poluarea din Romania influenteaza mortile legate de COVID-19, dar pe moment tara noastra nu pare sa aiba aceeasi dezvoltare de decese precum Lombardia. Ceea ce se intampla insa este se de decese puse pe seama coronavirusului a unor persoane cu boli cronice grave sau foarte grave, exact mecanismul despre care Bhakdi spune ca nu ar fi elocvent. 

Romania se afla in stare de urgenta cel putin pana la 16 aprilie ca urmare a unui drecret prezidential, dar starea poate fi prelungita pana la noi ordine.

Nimeni in acest moment pe planeta, cu atat mai putin la noi, nu poate prognoza ce se va intampla maine, peste o saptamana, o luna sau jumatate de an.

Putem intui ca dupa un maxim de trei luni ne vom putea lua vietile inapoi, avand ca model orasul chinez Wuhan redeschis recent circulatiei oamenilor dupa cele trei luni de carantina totala si severa.

China a ramas de mult in urma la numarul de imbolnaviri si chiar a anuntat ca a invins epidemia, fiind depasita de tari precum Italia si mai nou Statele Unite.

Revenind la Romania, autoritatiile explica limitarea circulatiei populatiei, deci practic obligarea la domiciliu fortat, prin incercarea de a frana raspandirea virusului de la cei deja infectati si nedepistati la cei inca sanatosi.

Nu suntem specialisti in medicina si mai avem la indemana prea putine drepturi pentru a pune la indoiala judecata autoritatilor, insa ceea ce putem face este sa prezentam toate laturile filmului din care facem pana la urma toti parte.

Pe aceeasi tema: Aici ar fi aparut coronavirusul



Specialist german in microbiologie despre coronavirus: afecteaza cu precadere zonele poluate, iar decesele sunt in majoritate cauzate de boli asociate