Extrasport

Romanii decedati de covid sunt inmormantati precum cei de ebola

Printre masurile de presiune din Romania asupra cetatenilor vii, legate de covid, se numara restrictiile impuse celor morti, legate de inmormantari. Nu s-a dovedit niciun risc de transmitere a covid de la persoanele decedate catre cele vii, totusi romanii sunt ingropati dezbracati, sigilati in saci de plastic, fara ca familia sa ii mai vada. Covid s-ar lua de la persoanele decedate doar daca acestea ar invia, dar inca nu a sosit momentul pentru asa ceva si nimeni nu stie cand va fi. Momentul va veni, iar mortii de atunci, acei vii de acum care au luat aceste masuri, cel mai probabil vor da socoteala si vor ramane in urma mortilor din anii 2020 ingropati de ei in saci de plastic, dezbracati.

Autoritatile sunt gata sa mai 'relaxeze' aceste masuri. Insa, le este frica sa nu cumva viii sa se imbolnaveasca de la morti. La fel ca isteria care a durat peste un an de zile cu virusul covid luat de pe suprafete, fara fundament stiintific, se persisa in ideea, de asemenea fara fundament, ca persoanle decedate transmit covid. 

coronavirus/2019-ncov/global-covid-19/COVID19-vs-Ebola-burial-guide.html" target="_blank">In pagina de aici, de pe site-ul oficial al CDC (institutia din SUA delegata cu prevenirea bolilor) se poate vedea o paralela intre covid si ebola in cazul inmormantarilor. Se poate observa ca pentru covid familia poate pregati si vedea corpul, dar pentru ebola - nu. In Romania, la fel ca in SUA in cazul ebola, aceste lucruri nu sunt posibile, iar persoanele decedate de covid sunt tratate cu protocoale de ebola.

Autoritatile doresc dupa un an de zile sa relaxeze aceste masuri. In fapt, acestea nu trebuai sa existe de la inceput si, in cazul unei erori de moment, ar fi trebui eliminate cu totul. Insa, presiunea trebuie mentinuta pe vii, prin morti. Unde este studiul care arata ca se transmite covid de la persoanele decedate? Pe site-ul CDC scrie ca 'pe baza a ceea ce se cunoaste, este un risc mic de transmitere a covid de la un cadavru'. Adica nu se cunoaste.

Masurile din Romania legate de inmormantari ar fi trebuit sa fie punctul 11 din aceasta lista.

A trecut un an de zile si nu s-a inteles faptul ca acest virus, la fel ca alte virusuri respiratorii, se poate transmite doar prin fluide eliminate prin respiratie in respiratia altcuiva. Nu prin ochi (mai stiti vizierele?), nu prin suprafete (mai dezinfectati ambalaje?), nu prin persoane decedate. Doar daca acestea ar invia.



Romanii decedati de covid sunt inmormantati precum cei de ebola