Extrasport

România are o mare problemă cu bancnotele: nu se pot dezinfecta de coronavirus

În China, in varful epidemei de coronavirus din Wuhan, una dintre masurile eficiente luate de autoritatile locale a fost dezinfectarea bancnotelor. In Romania, o tara cu cash-ul la putere si aflata la inceputul epidemiei, aceste lucru nu este posibil, cel putin nu la o scara mare.
Pe acceași temă: China consideră epidemia de coronavirus incheiată

In China, banii (foto jos, arhiva personala) au un suport de hartie si au putut fi dezifenctati in volume mari in timpul crizei medicale de coronavirus, fiind introdusi in unitati de sterilizare cu raze ultraviolete (U.V.)  sau cu temperaturi mari, conform CNBC. Metoda a fost aplicata mai ales pentru cupiurile provenite din zonele de risc, cum ar fi spitalele, fiind dezinfectate in masa si lasate 14 zile inainte de a fi reintroduse in circulatie. 

In Romania, noi avem bancnote din plastic, mai exact polimer asa cum informeaza site-ul Bancii Nationale a Romaniei (B.N.R.). Acestea cedeaza atat la U.V., cat si la temperaturi mari, solutiile clasice de sterlizare neputind fi asadar aplicate. De aceea, bancile cauta la acest moment fara a gasi o metoda eficienta de dezinfectare.

Singura solutie este curatarea cu lichid, pentru fiecare bancota in parte, dar este ineficienta fiind prea minutioasa si consumatoare de timp. In plus, procesul se face manual.

In functie de dezvoltarea epidemiei de coronavirus in Romania, in urmatoarea luna cel mai probabil, se va ajunge si la discutia despre sterilizarea banilor. Ramane de vazut ce solutii se vor gasi.

In Romania doua treimi sunt plati cash si o treime plati card pentru persoanele fizice. Asadar, platile cu numerar vor avea o problema, poate cu ocazia asta incepem si noi sa folosim mai mult cardurile si sa nu mai tinem cash-ul „pe dreptaci”.

onlinesport: Vadim Cușnarencu



România are o mare problemă cu bancnotele: nu se pot dezinfecta de coronavirus