Extrasport

Rata reala de infectie a covid in Romania: Maximum 2%

Zilnic de marti pana sambata, cu exceptia zilelor de duminica si luni, se raporteaza "recorduri" de covd in Romania. Presa mainstream nu specifica insa si esentialul: in aceste zile sunt si numar record de teste. Un simplu calcul ne arata rata reala de imbolnavire in randul populatiei normale, nu cea din spitale, centre de plasament etc.

Luni, se publica datele de testare de duminica. Cine testeaza duminica? Statul in spitale, centre de batrani, copii si asa mai departe. Pe 20 iulie 2020, sau raportat cazurile de duminica: 681 din 8.139 de teste. Inseamna o rata de infectare de 7%.

Pe moment, din ceea ce se spune, aceste teste, toate cele zilnic, pot include si retestari. Dar nu acest lucru este important.

Miercuri 22.07.2020 s-au raportat cazurile de marti: 1.030 de imbolnaviri (record), dar si record la teste, nu mai putin de 24.877. Asadar, avem miercuri in comparatie cu ziua de luni un plus de aproximativ 16.000 de teste, o crestere de 200%. Cresterea numarului de pozitivi de miercuri pana luni nu este de 200%, ci de doar 50%, adica  349 de teste (de la 681 la 1.030).

Cei 349 de pozitivi rezultati din cele 16.000 de teste in plus de miercuri sunt cei care nu pot fi testati in weekend, adica persoane care pleaca in vacante sau chiar covid-19-la-o-fabrica-de-componente-auto-cu-peste-3-400-de-angajati-1339508" target="_blank">focare din fabrici private.

Cei 349 de pozitivi din cele 16.000 de teste inseamna o rata de infectare de 2%. Cam aceasta este rata de infectare normala, "de pe strada", nu cea rezultate din testele tintite de sambata si duminica. Deci 2%, nu 5%.

Daca in Italia, Spania, Marea Britanie si alte tari autoritatile de acolo au oferit o mapare exacta a cazurilor si, pe langa varsta, au afirmat ca 50% dintre cazurile pozitive au fost in aziluri de batrani, in Romania nu se fac publice aceste date.

Daca s-ar face, cu siguranta afirmatiile de mai sus ar putea fi verificate cu succes, dar chiar si neverificate au o logica prin care se poate intrevedea o parte din adevar: procentajul celor bolnavi din afara focarelor este mic.

Nu se poate afla adevarul complet, acest lucru este clar pentru ca la acest moment se diferentiaza din rezultatele zilnice testele noi de retestari (ceea ce duce la o marire a pozitivilor si la o incertitudine legata de numarul cazurilor reale noi), dar si pentru ca exista si o marja de eroare la testare (asa cum s-au vazut in sport la noi in tara multe cazuri pozitive au devenit a doua zi negative).



Rata reala de infectie a covid in Romania: Maximum 2%