Extrasport

Rata reala de mortalitate a Covid: Londra: 0,5%, India 0,01%-0,05%

Un test publicat marti si citat de Bloomberg indica o estimare de 29% a persoanelor rezidente in Londra care s-au imbolnavit de covid pana acum. Mergand cu niste calcule mai departe, poate rezulta cu adevarat rata mortalitatii in Londra. Cifrele din India sunt si mai elocvente si arata cat de mica este, in fapt, mortalitatea cauzata de covid.

Londra are 9,3 milioane de rezidenti conform cifrelor oficiale. Daca 29% au avut deja boala (covid-19-virus-antibodies-found-in-29-of-london-residents" target="_blank">sursa Boloomberg), inseamna ca 2,6 milioane de persoane prezinta la acest moment anticorpi detectabili, fara a pune la socoteala persoane care au avut covid dar ai caror anticorpi nu pot fi detectati cu metodele actuale. 

In Londra, conform cifrelor oficiale, pana in la final de februarie 2021 s-au raportat 15.000 de persoane decedate de covid. 

Acest lucru inseamna ca 0,55% dintre cei care au contactat covid la Londra au incetat din viata.

Procentajul ar fi si mai mic, daca luam in considerare persoane care au contactat boala cu luni bune inainte si nu mai au anticopri detectabili, ceea ce nu inseamna ca au pierdut imunitatea.

Cifra este importanta, pentru ca lumea a fost extrem de speriata in 2020, cand in Italia si Spania se vehiculau cifre de 20% pentru mortalitate. Insa, acestea erau gresite, pentru ca se calcula de fapt procentajul persoanelor decedate raportat la numarul de cazuri pozitive detectate. In fapt, alte zeci sau sute de mii de cazuri, sau chiar milioane, nu fusesera detectate, pentru ca nu fusesera efectuate studii in masa populatiei.

Studii precum cel de acum de la Londra, de a testa anticopri la intamplare, sociologic, in masa populatiei pentru a estima raspandirea covid  in societate, nu fusesera realizate in 2020.

O alta tara, India, estimeaza oficial ca populatia locala din zonele foarte aglomerate, cum ar fi New Dehli, are anticorpi in proportie de 56% (coronavirus-india-idUSKBN2A41A2" target="_blank">sursa Reuters). Adica aproximativ 290.000.000 de persoane, un sfert din populatia totala.  Cum India are 157.000 de persoane decedate din cauza covid, rezulta o mortalitate de 0,05%. Alte estimari spun ca 75% din populatia Indiei deja ar fi avut covid, daca am aplica si aici raportul ar reiesi o mortalitate de 0,01%.



Rata reala de mortalitate a Covid: Londra: 0,5%, India 0,01%-0,05%