Extrasport

Pandemia de coronavirus: prea multe intrebari si atat de putine raspunsuri

Sursă foto: https://twitter.com/XHNews

Omenirea se confrunta cu cea mai mare criza inregistrata vreodata pe timp de pace, daca ne uitam la masurile adoptate de guvernele majoritatii statelor lumii.

Constitutiile au fost inlocuite temporar de masuri prin care drepturile si libertatile oamenilor sunt limitate cu scopul oficial declarat de a impiedica raspandirea noului virus gripal denumit Sars-Cov-2 sau Covid-19.

Campionatul European de fotbal a fost amanat pentru 2021, la fel si Jocurile Olimpice de la Tokyo. Este pentru prima data in istorie cand Jocurile sunt amanate in vreme de pace. S-au mai intamplat amanari sau anulari doar in vremea celor doua conflagratii mondiale.

Peste un miliard de oameni sunt in izolare la domiciliu pe baza indemnului stam acasa devenit un principiu de viata, insa cu toate acestea in mintea tuturor exista la ora actuala o singura intrebare: cand se va termina totul si viata pe care o stiam inainte ne va apartine din nou?

Sunt de fapt doua intrebari sau chiar mai multe cand vine vorba de actuala criza generata de coronavirus. Un virus gripal despre care doar se poate specula ca stim de unde a pornit si despre care nu poate afirma nimeni ca stie unde va ajunge.

Este imposibil de prevazut ce ne va rezerva un orizont restrans tot mai mult la ziua de maine, dar chiar si asa viitorul ne preocupa pe toti.

Iata mai jos cateva intrebari despre coronavirus la care nimeni nu ne poate oferi un raspuns cert:

Voi deveni si eu infectat?

Parintii mei vor supravietui?

Cat de mult va fi prezent acest virus in vietile noastre?

Cati oameni vor muri in lume?

Cat de mult rau va provoca?

Vom mai avea de lucru cand se va fi terminat pandemia?

Va supravietui compania mea in urmatoarele sase saptamani?

Cat va rezista economia?

Cum poate fi rezolvata tensiunea dintre sanatatea publica si cea economica?

Cat timp vor putea democratiile lumii sa limite libertatile oamenilor la nivelul pe care il experimentam azi?

Cat de mult vom reusi sa tinem copiii inchisi in apartamentele devenite mici spatii de carcera?

Cat timp vom mai sta acasa?

Pe acelasi subiect: China a invins coronavirusul

In absenta unor raspunsuri oficiale si concrete nu putem decat sa ne punem toate sperantele ramase in autoritatile statului si sa nadajduim ca vom trece impreuna mai repede prin aceasta furtuna medicala, sociala si economica.

Guvernele lumii actioneaza la recomandarea specialistilor din stiinta si medicina, iar la nivelul anului 2020 singura metoda prin care acest nou virus gripal pare ca poate fi tinut la respect e izolarea si distantarea sociala.

Masuri dure si de neimaginat acum un timp pentru o umanitate devenita dependenta de interactiune si socializare, o umanitate redusa in aceasta perioada la o comunicare minimala si preponderent desfasurata in mediul online.



Pandemia de coronavirus: prea multe intrebari si atat de putine raspunsuri