Extrasport

Pâclă și soare albastru în Scoția

Pâcla de pe cer cu care toți suntem obișnuiți de ceva ani încoace, de la avioane, a căpătat capacități bizare în Scoția.

Cerul acoperit de pâclă pe alocuri albastră a transformat culoarea soareului în albastru. Fenomentul a fost semnalat pe Twitter, preluat de presa britanică, iar în România de Activenews.

Explicația științei a venit imediat. Nu a fost de la avioane, ci de la o furtună locală combinată cu materii provenite de la incendiile din Canada.

Am mai avut până acum furtuni și incendii peste tot în lume, dar un soare albastru niciodată.

Coincidență sau nu, acest fenomen cu soare albastru vine pe fondul multor observații din toată lumea, conform cărora oamenii remarcă pe cer o pâclă densă care blochează soarele aproape permanent pe durata zilei. Știința afimă că aceasta este datorată urmelor de vapori înghețați provocați de avioane în anumite condiții. Însă, anumitele condiții au devenit aproape permanente, în general mai diminuate în zilele de duminica atunci când se mai poate zări cer senin albastru.

La acest moment, nu se admite la nivel oficial injectarea de aerosoli la nivel stratosferic. În anul 2021, s-a dorit realizarea unui experiment numit SCoPEx, de perturbare stratosferică controlată, cu scopul de a bloca lumina provenită de la soare, pentru a se observa dacă se reușește încetinirea creșterii temperaturii globale. Acesta ar fi fost, însă, anulat. Fondatorii SCoPEx sunt: William and Flora Hewlett Foundation; The Open Philanthropy Project; Pritzker Innovation Fund; The Alfred P. Sloan Foundation; VoLo Foundation; The Weatherhead Center for International Affairs; G. Leonard Baker, Jr.; Alan Eustace; Ross Garon; Bill Gates;  John Rapaport; Michael Smith; Bill Trenchard.

 Pâclă și soare albastru în Scoția