Extrasport

Merită niște pantofi de alergare mai scumpi? Asics Nimbus 17 vs Nimbus 23

Pantofii de alergare sunt destul de scumpi, privind modelele din partea de sus a performanței. Merită investiția? După cinci ani de folosire a modelelor Nimbus de la Asics, dar și ca om care a făcut și face sport, pot spune niște lucruri.

Deși am făcut mult sport profesionist, dar și amator, de alergare propriu-zisă m-am apucat în anul 2011. De atunci, cam alerg. Nu mai țin minte ce am folosit între anii 2011 și 2017, cred că am început cu niște Nike mai vechi și apoi chiar nu mai știu, cred că foloseam diverse modele de ghete de baschet.

Însă, din 2017 am schimbat strategia forțat, când am primit o pereche de Asics Nimbus 17. Știu anul când i-am primit pentru că am o discuție pe email legată de faptul că la trei luni după achizișie s-a rupt o bucată din partea din anterioară a tălpii, iar vănzătorii au refuzat să îi schimbe pe motiv că nu mai aveam bonul. Cu Nimbus, alergarea s-a schimbat.

Dacă dau acum pe net „best running shoes” primul rezultat este această pagină în care Nimbus 23 e considerat cee mai bună alegere. Așadar, Nimbus se poate considera o alegere bună. Prețul lor este mare, în jur de 800 de lei, dar se pot prinde reduși mai ieftin.

Merită banii? Cu siguranță, da. Nu te fac vreun Lamont Jabobs, vreun Usain Bolt, vren Karl Lewis și nici măcar vreun Ben Johnson. Diferența se simte la încheieturile picioarelor și în general la tot ce implică jumătatea de jos a corpului (spate, șold, genunchi, glezne,laba piciorului) și oase în general. T

Seria Nimbus are un gel în talpă care amortizează la mod real, sesisabil alergarea. O amorțește, dar nu atât de mult precum niște Vapormax, ci atât cât trebuie ca să alergi bine și să fii bine.

Am alergat și alerg pe asfalt, bandă și pământ. Cu Nimbus 17 nu am avut dureri la picioare la o medie de 12 kilometri pe săptămână. La un moment dat, în 2020 am vrut să îi schimb cu o pereche mai ieftină (200 de lei). Am returnat-o a doua zi: perechea nouă îmi dădea dureri la genunchi aproape pe loc și era mai proastă față de niște Nimbus 17 vechi de patru ani. Am revenit la Nimbus 17.

Ce am să reproșez Nimbus 17 ? S-a rupt talpa în față la unul dintre pantofi la nici trei luni de folosire, iar la ambii s-a rupt interiorul de la tendonul lui Ahile după un alt timp. Așa arată acum, după aproape cinci ani de folosire, fiind deja la gunoi.

Știu că pantofii de alergare se țin cam 300-500 de kilometri. Este clar că am forțat Nimbus 17, însă nu alerg profesionist, iar atâta timp cât nu m-au durat spatele și altele i-am ținut. Pot înțelege că folosire pe asfalt a stricat talpa, este clar că tapla este concepută pentru confort și nu pentru durabilitate. Mă rerer la uzuta normală, nu la cea care a rupt talpa după două luni, acel lucru nu a fost în regulă.

2021, Nimbus 23.

Nimbus 23 noi, față de modelul 17 așa cum mi-i aduc aminte noi, în mod clar sunt mai bine realizați la interior, sunt mai moi la interior, se simt mai „plini” și dau o senzație bună în picior, de comoditate. Talpa pare puțin mai groasă și puțin mai moale față de 17, dar în același timp oferă și o senzație mai bună de fermitate și control.. Nimbus 23 lasă piciorul să simtă exact cât să nu ai senzația că te scufunzi și pierzi controlul.

La primul test de stradă cu asfalt și pădure cu pământ, nicio durere cu Nimbus 23.  Când m-am întors acasă am aruncat Nimbus 17 la gunoi fără nicio frică. Sunt pe picioare bune.

În mod cert, ca să îți protejezi corpul Nimbus sunt o alegere bună și niște pantofi care te fac să te simți bine când mergi sau alergi.

Am făcut o poză modelului 23 după prima alergare, așa arată să vedem cum țin mai departe.

onlinesport: Vadim Cușnarencu



Merită niște pantofi de alergare mai scumpi? Asics Nimbus 17 vs Nimbus 23