Extrasport

In numele Covidului, Epidemiei si Sfantului Doctor

Pe fondul maririi numarului de teste Covid si natural al cresterii cazurilor pozitive, lumea politica din Romania va impune o masura de represiune unica in lume: obligitativitatea internarii la spital pentru minimum 48 de ore a oricarei persoane testate pozitiv sau suspecte cu acest virus. Plus perchizitionarea bunurilor. Si, in viitor, pentru alte epidemii ce vor veni, inclusiv cele indicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care face pasul in legea de stat a Romaniei.

Drepturile si libertatatile personale in Romania vor suferi o noua lovitura, probabil cea mai mare din ultimii 30 de ani, de dupa abolirea comunismului: pe o baza medicala, orice persoana va fi obligata sa fie retinuta la spital pentru minimum 48 de ore. Nu doar cei pozitivi, ci si cei suspecti de a fi pozitivi. Iar lucrurile personale vor fi 'neutralizate'.

Decizia este fara precedent in Romania. Statul va avea dreptul de necontestat (se va putea refuza doar sub pericolul unei infractiuni penale) de a izola orice persoana considerata bolnava si de a-i perchezitiona informal bunurile, fara un mandat legal.

In SUA, dupa 9/11 a trecut o lege denumita Patriot Act care, in numele eradicarii terorismului, permite si astazi autoritatilor sa perchezitioneze orice suspenct de terorism  fara mandal legal. Nu stie stie de cate ori a fost folosita si contra cui. 

Suna familiar cu se petrece in Romania acum?

In conditiile in care si spitalele romanesti sunt cum sunt (unde esti tu, CatalinTolontan, sa ne mai explici cum e cu spitalele?), 10 din 100 de oameni infectandu-se cu bacterii nosocomiale, in conditiile in care spitalele sunt oricum cu locuri insuficiente, vine o lege bazata pe frica care incalca libertatea persoanala si te trimite acolo unde incerci sa eviti cat poti. In Romania sunt oficiale 30.000 de cazuri (si acelea discutabile) in 4 luni de zile, ceea ce a dus autoritatile se impuna 'arest' 48 de ore la spital. In lume avem 15 milioane de cazuri de covid in patru luni, in timp ce Gripele A si B produc anual 660.000.000 de cazuri. Da, se stie poezia, covid e mai contagioasa si mortala, de aia e mai grava si trebuie masuri mai severe. 

In conditiile in care autoritatile nu doar din Romania, ci din toata lumea, fac abuzuri contra persoanelor incomode aflate pe niste liste, aceasta lege va deschide o cale legala pentru ca oricine, oricand, sa fie 'arestat' la noi in tara in spital pentru cel putin 48 de ore. Iar de la spital se va vedea cum si daca se va mai iesi. Si pentru cat timp se va mai iesi, daca iei vreo bacterie.

Presa mainstream nu spune nimic, ci sta cu mana intinsa catre sumele acordate de stat pe timp de Covid. Cam toata presa mare si medie si chiar mica a luat bani de la stat si va lua mai departe, s-au mai acordat 40 de milioane de euro.

Unde sunt jurnalistii care sa conteste pe puncte clare limitarea libertatilor din Romania, pe baza a ceva (numit Covid) ce nu necesita o asemenea abordare? Nimeni nu spune nimic, absolut nimeni, nici un editorialist important. Unde e CTP sa ii auzim parerea pe subiect? Unde sunt toti? De ce tac? De ce doar consemneaza? Nu exista niciun jurnalist independent in Romania care sa spuna lucrurilor pe nume? Am ramas ultimul? Ma vor aresta pentru Covid curand pentru aceste randuri?

Tolontan scrie despre stadioane din New York. CTP ii pune intrebari lui Esca.

Pentru lupta inexistenta contra coruptiei au iesit sute de mii in strada. Pentru drepturile personale tangibile ies in strada cateva zeci pusi de nu stiu ce partid.

Ca om, dar si ca singurul jurnalist independent din Romania, o recunosc deschis, fara frica: mie imi este frica. Sunt absolut sigur ca aceste randuri nu imi vor face deloc bine. Doctorii se uita.

Fata mea in varsta de 13 ani imi spune dupa lunile de Covid si ceea ce s-a intamplat ca 'noi credem ca ne nastem liberi, dar deja avem lanturi'. Si nu i-am spus nimic din ceea ce cred sau din ceea ce stiu aici. Experienta ei, sufletul de copil ii spun asta. Scriu asta si stiu ca nu este bine, pentru ca Doctorii se uita. Dar poate fi generatia care sa lupte pentru libertate in sfarsit, cu adevarat, si nu doar in Romania.

Legea care va fi propusa nu este doar pentru astazi, ci si pentru maine, pentru copiii nostri. Acum se prevad 48 de ore, este inceputul, la urmatoarea 'epidemie' peste un timp vor fi 7 zile si asa mai departe. Lucrurile trebuie privite in perspectiva. Se mai prevede in lege situatia ca pentru viitoare epidemii masurile sa fie similare si decise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, o paraorganizatie. Asadar daca maine se vrea o epidemie de hepatita, toti bolnavii de hepatita vor sta in spital 48 de ore. Apoi, Organizației Mondială a Sănătății face pasul in legislatia din Romania, iar epidemiile declarate de OMS vor putea fi luate in calcul si validate in Romania de asemenea, conform legii. 

Este o zi grava pentru Romania, daca legea va trece asa si va ramane asa, ceea ce pare sa fie.

Frica din Romania, frica de a scrie lucrurile pe care le crezi, de a spune lucrurile pe care le crezi, devine si mai mare. Un stat autoritar devine si mai puternic, iar oamenii din functii incomode vor trebui fie sa taca, fie sa le fie frica ca vor fi persecutati daca isi exprima parerea, fie sa se dea cu sistemul. Mai este si varianta plecarii din tara pentru un viitor mai bun pentru copii, acolo unde implicatiile Covid nu se vor putea aplica chiar asa ca la noi.

Nu vorbesc despre un inginer care merge din punctul A din punctul B cu Skoda lui Octabia 1.4 TSI. Pe el nu il intereseaza ca va fi trimis in spital pentru Covid pentru binele lui, mai mult il intereseaza ca nu isi mai poate face cele doua vacante pe an in locatii despre care nu citise in viata lui. 1 din 100 de oameni pot intelege cu adeverat implicatiile, nu la nivel personal, ci la nivel social. Abuzul, din motive necunoscute, va putea oricand sa se strecoare in functie de interesele unor organizatii, ale unor oameni pe care nu ii stim, pe care nu i-am votat.

La modul real, lucrurile au devenit grave in Romania prin aceasta lege. Este acum mai mult decat transparent ca acest Covid a fost si este doar un vehicul de limitare a drepturile personale. Cel putin in Romania. Sa vedem si in alte tari, dar si acolo pare ca se merge in directii similare, chiar daca nu implementate inca.

Deja Europa de Est incepe sa fie izolata de restul Europei.

Deja Suedia este pe lista rosie pentru ca s-a conformat indicatiilor mondiale. In ciuda protestelor oficialilor nordici care au afirmat foarte clar ca numarul lor de cazuri a crescut pentru ca a fost crescut numarul de teste, iar procentajul este acelasi, Suedia a ramas pe lista rosie. 

Lucrurile sunt negre. Nu din cauza Covid, ci din cauza a ceea ce se construieste pe Covid.

In numele Covidului, Epidemiei si Sfantului Doctor mergem inainte si vedem ce se intampla. 

Lupta este abia la inceput. Nu ma refer la lupta politica, autorul acestor randuri nu este angrenat in asa ceva, ci la lupta la niveluri mai inalte, care pare ca se va incinge.

onlinesport.ro: Vadim Cusnarencu



In numele Covidului, Epidemiei si Sfantului Doctor