Extrasport

Ii acuz pe cei de la Queen

Queen a avut ocazia, daca tot dorea sa revina in atentie, sa aduca un solist bun. A preferat sa aduca un solist boy-band de duzina a carui singura asemanare cu Mercury este orientarea sexuala, uitand complet ca nu acesta era majoritatea publicului creat de Freddie. De aceea, nu credeam ca voi scrie asa ceva vreodata, ii acuz direct pe cei de la Queen, cei pe care ii ascultam pe pick-up in anii '80 de pe un rar vinil single 'Under Pressure' sau de pe discul 'Play the Game', pe niste boxe uriase care scuturau un bloc imputit de 4 etaje.

Desi si Freddie era homosexual, iar acest lucru s-a aflat in Romania dupa moartea sa pentru ca nu prea erau informatii, lumea il asculta pentru muzica. O voce fenomenala, un om de compozitie extraordinar scolit la Conservatorul din Londra, Mercury a fost cel care a dus Queen spre un renume mondial ramas intact si la 25 de ani (da sunt 25 de ani) de la moartea sa. De ce a trebuit Queen dupa un sfert de secol sa se reinventeze tot cu un personaj gay? Nu am nimic cu nimeni, dar arata doar o lipsa totala de imaginatie si o incercare ciudata de a atinge un public pe care, in mod cert, Queen nu se baza.

Cei trei ramasi de la Queen, in frunte cu Brian May care a vrut mereu sa arate veleitati de voce si compozitie (dar a demonstrat ca nu are nici una nici alta), au decis sa revina in concerte. SI astfel s-a ajuns si la concertul de la Bucuresti.

Putea sa se faca ceva frumos, iar cei trei de la Queen aveau doua variante de valoare in fata. Puteau sa coopteze o voce mare, cunoscuta, care suna bine pe piesele Queen. Sa ne aducem aminte de un George Michael, care a cantat frumos la concertul in memoria lui Mercury. Sau sa ia un necunoscut, un talent de nicaieri, sa faca o preselectie pentru o voce senzationala, sa dea sansa unora chiar buni sa iasa dintr-un bar de karaoke sau de la Vocea Romaniei si sa ajunga pe cele mai mari scene. Ce bataie ar fi fost si ce ar fi putut iesi de aici, de la reclama si imagine pana la relansarea adevarata a unui proiect unic.

Insa, l-au ales pe Adam Lambert. El iese in evidenta in fata unui om obisnuit doar pentru ca are unghiile facute si vine pe tocuri. Iar pentru doamne si domnisoare pentru ca este foarte dragut fizic la fata, insa aici nu e nici un folos.

Vocea lui Adam Lambert insa este fara putere, iar prezenta scenica fara forta. Nu trezeste nici o emotie. Pe langa ca unii ar putea fi revoltati vizual, nici daca pui mana la ochi si il asculti nu poti spune 'da, canta bine' sau 'suna macar putin a Freddie'. Nu poti spune nimic, nu te atrage cu nimic.

De aceea, ca om care am avut acces prin anii '80 la muzica buna de atunci (pe cand altii traiau cu disco) si as fi dat orice in anii' 90 ca sa merg la un concert al lui Queen cu Freddie, nu ma duc la ceea ce va fi in Bucuresti. Imi pare rau ca s-a ratat sansa relansarii acestei formatii si ii acuz direct pe cei trei ramasi de la Queen ca nu au beneficiat de numele lor construit de Mercury pentru a face ceva frumos.

E adevarat, e imposibil sa il inlocuiesti pe Mercury, dar se putea mult mai mult. 



Ii acuz pe cei de la Queen