Extrasport

Exista viata si dupa coronavirus. Ce se intampla dupa vindecarea bolnavilor si efectele adverse posibile

Sursă foto: http://www.flickr.com/photos/39515458@N02/49616777346

Aproape jumatate dintre oamenii care s-au imbolnavit de coronavirus au reusit sa treaca peste noul virus gripal care a inchis practic intreaga planeta.

La 14 martie vorbim, oficial, de 146.273 cazuri de oameni imbolnaviti dintre care si-au revenit 72.556. coronavirus-the-oldest-patient-to-beat-illness/">Printre cei vindecati este si o femeie de 100 ani.

Din pacate, 5.441 dintre cei imbolnaviti nu mai sunt printre noi la ora aceasta, fiind afectati in special varstnicii si cei cu afectiuni cronice.

Ce se intampla cu cei vindecati?

Potrivit unui studiu publicat in revista medicala The Lancet oamenii care au fost imbolnaviti de Covid-19 pot pastra virusul in tractul respirator pana la 37 de zile.

Aceasta inseamna ca acestia pot transmite virusul celor din jur inca saptamani bune dupa ce au fost declarati vindecati, desi perioada de carantina impusa peste tot in lume este de 14 zile.

China a anuntat sfarsitul epidemiei de Coronavirus, dupa ce 65.569 de oameni dintre cei 80.824 de bolnavi au fost declarati vindecati. China a raportat 3.189 de morti.

In Romania, prin comparatie, numarul vindecatilor s-a blocat la cifra sase din cele aproape 100 de cazuri. Tara noastra este abia la inceput, iar masurile din Romania nu se vor putea compara niciodata cu cele din China, din punctul de vedere al deciziei politice si al infrastructurii medicale.

Din acest punct de vedere noi, romanii, suntem ca si plecati la razboi cu mainile goale, singura arma viabila pentru moment fiind izolarea si limitarea pe cat posibil a iesirilor in spatii publice.

Te poti imbolnavi a doua oara?

Este o intrebare legitima in conditiile in care exista suficiente semnale despre oameni care s-au reimbolnavit dupa ce fusesera testati pozitiv intr-o prima faza.

Oficialii chinezi din provincia Guangdong au raportat ca 14 procente dintre cei care isi revenisera dupa coronavirus au fost testati din nou ca imbolnaviti cu noul virus gripal. Coreea de Sud a raportat un singur caz de acest gen.

O explicatie in acest sens este ca testarea pozitiva a doua oara a fost facuta in cazul pacientilor asimptomatici si a celor care au prezentat simptome minimale.

In mod firesc, cand o infectie virala este infranta de sistemul imunitar al unui organism, acesta stie cum sa o invinga din nou si a doua oara. Exceptie fac oamenii care se confrunta cu imunodeficienta.

Efecte adverse pe termen mediu si lung

Coronavirusul nu este o gluma, asa cum multi dintre romani incearca sa sugereze pe retelele de socializare in deja clasica abordare de a face haz de necaz.

Publicatia The South China Morning Post a publicat un raport al autoritatilor medicale din Hong Kong cu privire la evolutia pacientilor care au fost declarati vindecati de Covid-19.

Majoritatea au ramas cu anumite sechele in urma infestarii cu coronavirus.

Acestia obosesc daca merg putin mai repede, iar unii pacienti vor ramane pierde intre 20 si 30 de procente din functionarea optima a plamanului dupa recuperarea completa”, a declarat Dr. Owen Tsang Tak-yin, directorul Centrului de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Printesa Margareta din Kwai Chung (Hong Kong).

Pe termen lung inca nu se poate stabili daca infestarea cu coronavirus poate duce la complicatii la nivelul aparatului respirator fiind amintita fibroza pulmonara.



Exista viata si dupa coronavirus. Ce se intampla dupa vindecarea bolnavilor si efectele adverse posibile