Extrasport

Dr. Mihai Craiu, despre vaccinarea anticovid a copiilor: „ Recomand un plan de abordare personalizat”

Vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani nu este o decizie ușoară pentru părinți. Și nici una pe care un părinte o poate lua unilateral, pentru că nu are expertiza necesară. Am dorit să aflăm de la un specialist de încredere cum vede abordarea în cazul vaccinării celor mai mici și am stat de vorbă cu Doctorul Mihai Craiu.

România este o țară unde hei-rupul vaccinării anticovid nu a prins, iar vaccinarea copiilor arată cifre și mai precaute.  De asemenea, în lume au fost multe cazuri de covid la copii cu extrem de puține internări sau decese.

Dr. Mihai Craiu  a avut amabilitatea să își expună punctul de vedere legat de vaccinarea copiilor cu vârste pediatrice reglamentate și cu produsele aprobate la momentul actual, bazată pe datele științifice disponibile la acest moment. „One size doesn't fit all" este pe scurt răspunsul la întrebarea dacă recomandă sau nu vaccinul pentru copii, luarea deciziei trebuind să fie sprijinită de un medic, după o analiză personalizată.

Expertiza sa este de medic primar în pediatrie, conferențiar universitar, Doctor in Știinte Medicale. A deschis ,de asemenea, o comunicare digitală cu scopuri educaționale pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Un ghid în cinci puncte

Detaliind, Dr. Craiu a realizat în cinci puncte un plan de abordare a deciziei de vaccinare, care nu este una unilatarală, ci include și decizia copilului, pe lângă alți factori care trebuie luați în calcul.

Mai jos, este ghidul pe care fiecare părinte îl poate lua în considerare.

Vadim Cușnarencu: Îmi puteți spune, vă rog, părerea dumnevoastră despre vaccinul MRNA, îl recomandați pentru copii?

Dr. Mihai Craiu: Recomand un plan de abordare personalizat, pentru ca eu sunt sigur ca "one size doesn't fit all"

1. Intâi evaluarea riscului direct (asta inseamna documentarea riguroasă a starii de sănatate a copilului in sine, istoricul său medical si antecedentele de spitalizare + evaluarea stării de sănătate a familiei sale, in special a celor care stau acasă cu el)

2. Evaluarea riscului potențial (locul unde trăieste acel copil si locul unde invață, drumul facut până la școală si mijloacele de transport folosite - unul e riscul pentru un copil din Bucuresti care merge la scoala cu metroul si altul este riscul unui copil din sat de munte ce merge pe jos la școala 3 km, să zicem)

3. Evaluarea facilitatilor medicale pediatrice din zona respectivă. Dacă cel mai apropiat spital pediatric este la 40 km e una si dacă locuiește in Cluj, sa zicem, e alta...

4. Evaluarea opiniei copilului - Extrem de important aspect!! Dacă acesta dorește să se vaccineze atunci îndoielile familiei trec in plan secund.

5. Nu in ultimul rând vârsta... La cei peste 16 ani, cu pubertatea încheiată, răspunsul meu este ferm, DA. La 12-15 ani cred că este de discutat serios despre detalii. Graba, emoțiile, prejudecătile si restul pot intuneca limpezimea perspectivei asupra deciziei.

Eu, ca părinte, am incurajat propriul copil (mai mare, este absolvent de facultate) sa se vaccineze - e public faptul ca a facut vaccin fiul nostru.

Pe scurt - da, dar cu nuanțe, si numai după consult medical.

Într-o declarație recentă oferită public pe pagina sa, Spitalul Virtual pentru Copii, dr. Craiu a mai subliniat pe același subiect un alt lucru important, care merită menționat. „Pe baza datelor înregistrate SUA legate de afectarea covid pe segmental copiilor, „de când a început pandemia, copiii reprezintă 14.4% din totalul cazurilor confirmate. In săptămâna anterioară datei de 12 august 2021, copiii au reprezentat 18% din totalul cazurilor. Aproape 1 din 5 americani infectați aveau sub 19 ani. Câți au ajuns în spital? 272 în săptămâna citată - spune CDC”.

Și, mai adaug eu, conform cifrelor BBC, în Marea Britanie au decedat în ultimul an doar 25 de tineri cu vârste de sub 18 ani, dintre cei 251 de admiși la Terapie Intensivă.

onlinesport.ro: Vadim Cușnarencu



Dr. Mihai Craiu, despre vaccinarea anticovid a copiilor: „ Recomand un plan de abordare personalizat”