Extrasport

De ce legea care se pregateste in Romania pentru cartelele pre-pay de mobil este doar o restrangere a libertatilor personale. Despre terorism, noul comunism

Am urmarit cat de repede s-a miscat Romania, avand ca motiv exploziile de la Bruxelles, sa pregateasca o lege prin care cartelele pre-pay de telefonie mobila sa nu mai poata fi vandute decat cu buletinul. Desi "atentatele" s-ar fi pregatit in alte tari, cu ajutorul unor cartele din Romania, totusi toti romanii din Romania vor trebui sa isi declare cartelele. Dar "teroristii", cei pentru care se da legea, o vor face?

Asa cum se vrea a se da legea, cea care anul trecut a fost respinsa, toate cartelele pre-pay de telefonie mobila din Romania ar urma sa se vanda in curand cu buletinul, iar cei care deje detin unele vor trebui sa si le declare asumandu-si identitatea.

Totul este in scopul combaterii "terorismului".

Din presa, se pare ca sunt singurul, alaturi de Ion Cristoiu, care vede lucrurile in felul cum voi argumenta mai jos. Si aici e un articol de citit.

In 2001, dupa daramarea celor doua turnuri gemene, in America s-a dat Legea Patriot Act care a restrans foarte mult drepturile personale. Prevede pe langa ascultari oricand si oricum inclusiv si faptul ca poti fi ridicat de pe strada fara motiv, daca esti suspect. Suspect, nu vinovat. Noi, cei care am trait in Romania inainte de 1989, stim cat de usor se poate juca cu denumirile atunci cand vine vorba despre anumite scopuri avute de autoritati. 

De notat ca autorul acestui articol nu crede in terorismul asa cum e prezentat la televizor. Mor niste oameni in explozii, este drept, ceea ce este foarte rau, dar cine si de ce o face este greu de spus, in ciuda inaintarii unui inamic comun foarte volatil, pe nume ISIS. Din acest motiv, in acest articol nu voi folosi cuvantul terorism sau atentate, ci doar explozii, pentru a nu oferi judecati pa baza a ceea ce se spune ca o poezie pe toate posturile tv din lume. 

Ultimele explozii au identificat rapid Romania drept o zona nesigura, in care exista cartele pre-pay de telefonie vandute fara identitate pentru ca apoi sa fie folosite in explozii. Informatia folosirii cartelelor din Romania pentru ultimele explozii a venit de la nivel politic (de la premierul actual Ciolos), si nu de la serviciile secrete. Este un argument care arata din start ca lucrurile se stabliesc la un nivel politic. Iar legea Big Brother este din nou readusa in discutie, atunci cand tocmai trecuse, dupa un esec de implementare, de impunere.

Noi, in Romania, stim poate mai bine decat oricine ce abuzuri facea Securitatea inainte de 1989. Cum se ascultau telefoane, cum se obligau oameni sa intre in Securitate si ce pateai daca nu o faceai, cum in anii '50 bunici au fost luati de acasa si arestati doar pe baza unor denunturi (suna cunoscut?).

Cei mai tineri si carora parintii nu le-au spus nu stiu lucrurile acestea. Ei pun pe Facebook, scriu pe Wattsap si asa mai departe, totul e o fericire, din anonim esti brusc cineva, contezi, dai citate de pe Wikipedia in status, brusc esti destept, mergi, faci, zici. Pretul, fara sa se stie, pentru fiecare este un dosar in cadrul serviciilor secrete, un dosar care nu face un rau aparent acum, dar de ce trebuie sa existe? De ce un cetateam care nu creeaza probleme trebuie sa aiba dosar in ziua de azi, un dosar atat de simplu de facut din retele sociale si ascultari de telefoane? Argumentul ca, "daca sunt cinstit ce ma intereseaza?", are o crunta lipsa de logica, o lipsa totala de constiinta personala si perspective.

Pentru ca problema ar trebui sa se puna asa: daca sunt cinstit, de ce sa aiba unii pe care nu ii cunosc si nici nu vreau sa ii cunosc vreodata in viata date personale despre mine, despre copiii si familia mea? Daca pui probleme invers, gen "lasa sa aiba, ce ma intereseaza, nu am nimic de ascuns?", inseamna ca dai dovada de o lipsa elementara de logica. Nu ma incalzeste cu nimic ca datele mele sunt in mana si la indemana facila a unor necunoscuti, fie ei servicii secrete, infractori sau porumbeii pacii. Cu absolut nimic. Toti sunt niste terti despre care nu stii cand, unde, cum si de ce actioneaza afectand viata si pacea personala.

Noi, chiar si cei pe care anul 1989 i-a prins la varsta adolescentei, stim mai bine decat oricine si nu trebuie sa uitam. Aveam oroare sa fim ascultati, sa ni se faca dosare despre care sa nu stim, sa trebuiasca sa intram in sisteme pe care nu le dorim si, daca nu eram de acord, sa ne trezim cu lucruri mutate prin casa. Poate unii dintre voi nu ati avut rude saltate de acasa de comunisti, unele dintre ele intoarse, altele nu. Pe atunci nu se numea terorism, se numea comunism.

Cati isi mai aduc aminte sau au avut curiozitatea sa citeasca despre anii '50 din Romania, in care o multime de oameni din elita de afaceri a tarii au fost adusi la inchisoare, prin denunturi, spre deliciul si cu complicitatea celor saraci? Suna cunoscut?

Revenind. Multi care nu doresc sa fie ascultati la telefon (sau sa nu fie asa usor ascultati) cu nume si prenume folosesc cartele pre-pay. Eu nu folosesc, dar am prieteni care o fac exact din acest motiv. Fara sa fie teroristi, nu vor sa fie tinta autoritatilor fara sa aiba vreo vina. 

E mai greu sa fii ascultat, daca numarul de mobil vine de pe o cartela pre-pay anonima. Pentru ca despre asta este vorba in ziua de azi. Un cetatean cinsitit, obisnuit, cu greu mai poate fi anonim, cu greu mai poate fi lasat in pace de serviciile secrete, cele care vor sa controleze totul in scopuri si proprii interese (pentru ca aici este problema). 

Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Marius Bostan, cel care schimba la comanda reglementarile pre-pay din Romania si despre care peste un an nici nu ne vom mai aminti vreodata, a spus ca legea "este data pentru criminali si infractori".

Acum haideti sa ne punem putin in pielea unui infractor. Va cumpara el personal vreo cartela pre-pay chiar si dupa intrarea in vigoare a legii? Nu, va da o suma de bani atractiva vreunui batran si o va lua pe numele altcuiva. 

Este la fel cu armele de foc, acolo unde la noi si peste tot sunt legi foarte stricte. Cumpara vreun infractor arme de foc legale, cu buletin? Nu, indiferent de tara le procura ilicit. Este la fel si cu cartelele pre-pay. Cetatenii vor trebui sa le cumpere avand identitatea clara, ei au de suferit din punctul de vedere a limitarii libertatii de exprimare. Nu infractorul care a avut, are si va avea mereu cai oculte sa puna mana pe arme, pe cartele, pe numere false de masina fara ca autoritatile sa il deranjeze. 

Din prohibitie mereu au castigat infractorii. La fel cum s-a prosperat pe cai necistite cand in SUA a fost prohibitie la alcool, iar oamenii de rand nu aveau sa bea o bere, la fel va fi si cu "prohibitia" cartelelor. Omul de rand va pierde. De data aceasta nu un pahar de bere, ci o cupa din viata privata.  

Dupa ce se va da legea, va declara vreun terorist sau vreun infractor ca detine deja vreo cartela pre-pay, asa cum se va prevedea, intr-un termen de 3-6 luni? Nu, ei vor folosi cartelele vechi mai departe, cat s-o mai putea si vor face rost de altele. Isi vor declara identitatea tot oamenii de rand, cei care pana acum au detinut cartele pre-pay si le-au folosit anonim, pentru a vorbi anonim. "Teroristii" isi vor vedea mai departe de treaba.

De aceea, este absolut clar ca interzicerea cartelelor pre-pay fara identitate in Romania este un pumn in gura adus libertatii de exprimare a cetatenilor, si nu o strunire a infractorilor.

S-au folosit telefoane mobile in atentate? Sa se cumpere de acum si telefoanele mobile cu nume si prenume. Dar asta nu e de interes, pentru ca stiind cine a cumparat cartela, dar si putand asculta usor si direct prin antene orice telefon mobil, nu este o miza.

La cartelele pre-pay exista aceasta mica problema. Era mai greu sa ajungi la oricine, oricand, ca serviciu secret. 

Nu se va dori in Romania aceasta lege, din cauza ca multi nu vor sa fie ascultati? Asta este, vor exista si aici atentate ca sa pricepem si noi, de tampiti ce suntem, ca trebuie sa fim ascultati cu un scop nobil. Deocamdata atentate exista in tarile din Europa unde nici acolo cetatenii nu inteleg si au libertati mult mai mari decat cele de la noi si nu e bine asta, acolo e prioritatea. Franta este o tara in care cetatenii au niste drepturi foarte clare si bine delimitate, pe care si le si apara, ceea ce le confera inca o libertate adevarata, insa lucrurile se vor schimba din cauza "teroristilor", la fel cum iata se schimba si la noi, startul ingradirilor fiind momentul SUA 2001 tot de lupta contra terorismului - termenul adus atunci in atentie pe toata planeta.

Daca se dorea cu adevarat reglementarea situatiei unor teroristi care vorbesc la cartele pre-pay din Romania in Siria si alte tari, lucrurile se puteau face mult mai simplu. Iata cum. Lasam cartelele pre-pay la liber in Romania, anonime, dar fara acces la roaming. Pentru ca, nu-i asa?, teroristii le cumpara din Romania, dar le  folosesc in afara tarii. Iar cine doreste activare de roaming pentru acte teroriste sau sexuale trebuie sa isi declare identitatea. De pe azi pe maine, cu o apasare de buton, toate cartelele pre-pay din Romania pot ramane fara roaming si atunci s-a terminat cu atentatele. Aceasta era solutia corecta pentru a starpi teroristii si a lasa cetatenii de rand, cinstiti, sa vorbeasca anonim la telefon, daca asa vor ei, in democratie. Altfel, asa cum se vad acum lucrurile, scopul este doar restrangerea libertatilor cetateanului de rand printr-o ascultare tintita.



De ce legea care se pregateste in Romania pentru cartelele pre-pay de mobil este doar o restrangere a libertatilor personale. Despre terorism, noul comunism