Extrasport

Aproape un miliard de oameni in izolare acasa din cauza coronavirus. OMS: ”Izolarea nu e suficienta”

Peste 900 de milioane de oameni din intreaga lume din 35 de tari de pe Mapamond sunt indemnate de autoritatile diferitelor state sa ramane in case de teama raspandirii coronavirus.

In Romania, tara unde avem stare de urgenta din 16 martie, a fost emisa pe 21 martie o a doua ordonanta militara care limiteaza libertatea de circulatie a populatiei.

O masura justificata de autoritati dupa ce in cursul zilei de sambata mai multi oameni au fost surprinsi afara, prin parcuri in special, celelalte locuri publice (restaurante, localuri, pub-uri, cafenele, teatre, cinematografe) fiind deja inchise dupa prima ordonanta.

In Italia si Franta, state cu cele mai numeroase cazuri de imbolnaviri si decese provocate spun autoritatile de coronavirus, masurile de izolare sunt dintre cele mai dure.

Oamenii au permisiunea sa se deplaseze doar la cumparaturi de stricta necesitate si la farmacii.

Prin comparatie, in Romania autoritatile vorbesc deocamdata de ”recomandari”, masurile fiind mai severe pentru deplasarea pe timpul noptii (22-06), cand prezenta pe strada trebuind sa fie justificata de o hartie semnata de cel legitimat de reprezentantii fortelor de ordine.

Masuri precum cele din Italia si Franta vor intra in vigoare de marti seara si in Columbia, dar si in tari precum Tunisia si Rwanda.

Izolarea a fost impusa si in Statele Unite, teoretic epicentrul democratiei din lume, unde aproape 30 la suta din totalul populatiei este plasata in izolare sub diferite grade.

Revenind, la Romania trebuie sa subliniem faptul ca tara noastra a suspendat respectarea drepturilor omului in perioada starii de urgenta prin activarea Art.15 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Acesta permite ”derogări de la aplicarea acestui act internațional, în condițiile stării de urgență decretate, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Acest lucru ar însema suspendarea drepturilor prevăzute în Convenție”.

Doar alte trei tari din Consiliul Europei (n.a. - a nu fi confundat cu Consiliul European) au aplicat aceasta derogare de la drepturile omului. Este vorba de Letonia, Armenia si Republica Moldova, de remarcat toate state foste sovietice.

Tari ca Italia, Franta si Germania n-au indraznit sa activeze aceasta clauza, desi ar fi putut sa urmeze ”modelul romanesc”.

Revenim la cifre care ne arata peste 12.000 de morti in intreaga lume pe seama coronavirus.

Romania a intrat si ea in randul tarilor cu victime ale noului virus, duminica autoritatile raportand primele doua decese.

Ambii morti din Romania aveau probleme severe de sanatate, asa cum am aratat ca se intampla in 99 la suta din cazurile din Italia.

In acelasi timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat, duminica, ca izolarea nu este suficienta pentru a castiga lupta cu virusul gripal COVID-19.

"Ţările nu îşi pot izola pur şi simplu societăţile pentru a învinge coronavirusul, a declarat expertul pentru situaţii de urgenţă al OMS în cursul zilei de duminică, adăugând că sunt necesare măsuri publice de sănătate pentru a evita revenirea ulterioară a virusului", scrie agentia RADOR.



Aproape un miliard de oameni in izolare acasa din cauza coronavirus. OMS: ”Izolarea nu e suficienta”