Extrasport

Cel mai nou medicament folosit ca tratament pentru Covid-19 se afla pe lista interzisa la sportivi

Sursă foto: https://www.facebook.com/anad.gov.ro/

Dexametazona, substanță care a dovedit efecte pozitive în cazul bolnavilor de COVID-19 care au nevoie de asistență respiratorie, este pe Lista Interzisă, anunta Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) pe site-ul oficial.

Aceasta se încadrează în clasa S9. Glucocorticosteroizi, iar conform reglementărilor, „toți glucocorticoizii sunt interziși în administrarea orală, intravenoasă, intramusculară sau rectală”.

În cazul în care starea de sănătate a unui sportiv impune administrarea glucocorticosteroizilor pe una din căile interzise, este nevoie de solicitarea unei Scutiri pentru Uz Terapeutic.

Ce este dexametazona

Dexametazona, un medicament utilizat încă din anii  ‘60 ca antiinflamator, în special în cazul artritelor, a bolilor de piele, pentru ameliorarea alergiilor, pentru tratarea astmului bronșic dar și în unele cazuri de cancer, este un corticosteroid cu funcții și efecte multiple.

Recent, un colectiv de medici și cercetători din Marea Britanie a stabilit că aceasta are capacitatea de a reduce cu aproximativ o treime rata de deces a bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2 internați care au nevoie de asistență respiratorie.

În cadrul studiului, circa 2.000 de pacienți au primit dexametazonă, iar efectele au fost comparate în raport cu alte 4.000 de cazuri. S-a stabilit că aceasta a redus riscul de deces cu o treime pentru pacienții puși sub ventilație (de la 40% la 28%).

Dexametazona a intrat imediat în atenția Organizației Mondiale a Sănătății. Președintele acesteia, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că cercetările efectuate de britanici sunt dătătoare de speranțe în tratarea virusului SARS-CoV-2.

La rândul său, Mike Ryan, conducătorul programului de urgență al OMS, a afirmat că dexametazona trebuie utilizată doar în cazul pacienților cu forme grave de COVID-19, care au nevoie urgentă de ajutor. Specialiștii au recomandat ca orice tratament să fie aplicat numai la indicațiile medicului.



Cel mai nou medicament folosit ca tratament pentru Covid-19 se afla pe lista interzisa la sportivi