Extrasport

Ce dată cheie lipseste din studiul campaniei naționale de vaccinare

Pe data de 17 august 2021 a fost anuntat primul studiu din Romania pentru eficiența vaccinurilor anti-COVID. Iata ce data cheie lipseste din el pentru o informare corecta a publicului. 

scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare la ATI
scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2

Datele sunt corecte, nu le contesta nimeni. Insa, ce lipseste si ar da o imagine diferita asupra concluziilor de mai sus legate de covid? O segmentare pe varste.

Daca s-ar face segmentare varste pentru riscul de spitalizare sau riscul de deces, concluziile de mai sus ar putea fi drastic diferite.

De ce? Trebuie sa ne uitam la datele similare, recente, din Israel. In Israel s-a realizat o segmentare pe varste si s-a observat ca pentru persoanele sub 60 de ani, doar 1,6 persoane nevaccinate din 100.000 sunt spitalizate, in timp ce la cele vaccinate rata este 0,5 la 100.000. Asadar, la varste de sub 60 de ani, in fapt riscul de a ajunge in spital in Israel este de doar 3 ori mai mare.

Altfel spus, in Israel, la 1 milion de oameni am avea in spital 50 de persoane vaccinate si 160 de persoane nevaccinate. Adica mai putin decat internari cu piciorul rupt, de exemplu.

Cum este de fapt in Romania? Asteptam segmentarea pe varste a deceselor si spitalizarilor de pana acum (nu doar in studiul de astazi), ci de la inceputul pandemiei. Pentru ca nu exista nicaieri si sunt importante in decizia de vaccinare a fiecaruia. 



Ce dată cheie lipseste din studiul campaniei naționale de vaccinare