Extrasport

De ce nu se raporteaza splitul PCR/Antigen din testele de coronavirus in Romania?

De aproximativ o luna de zile, raportarile zilnice de teste pozitive coronavirus in Romania includ si rezultatele testelor antigen. Desi a trecut ceva timp de la aceasta schimbare de raportare, nici pana astazi nu se stie cate teste PCR sunt pozitive si cate teste antigen sunt pozitive, zilnic.

Testele antigen reprezinta aproximatuv 25% zilnic din totalul de teste realizate in Romania. 

De exemplu, pe data de 11 februarie 2021,  in ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.745 de teste RT-PCR și 6.900 de teste rapide antigenice. Total cazuri noi: 2.644. Cate  rezultate pozitive au fost insa pentru testele PCR si cate pentru cele cu antigen? Nu este specificat.

De ce este important sa fie specificat? Din doua motive:

(1) Pentru ca asa cum se stie, testele antigen pot oferi o marja mai mare de rezultate fals negative sau fals pozitive. De aceea, relevante raman testele PCR.

(2) Pentru ca separarea PCR-antigen ar permite sa  avem o baza corecta de comparatie cu rezultatele din trecut din Romania, atunci cand se ofereau doar testele PCR. La acests moment nu se poate realiza o comparatie corecta raportata la numarul de teste PCR si rezultatele pozitive ale acestora, pentru a da la o parte testele irelevante antigen.

De aceea, corect ar fi ca testele antigen sa fie mentionate explicit si separat cu numarul de cazuri pozitive, iar separat rezultatele pozitive ale celor PCR.

Daca, de exemplu, din totalul de pe data de 11 februarie 2021, dintre cele 2.644 de teste pozitive, jumatate ar fi la cele cu antigen care nu conteaza, atunci procentajul teste/rezultate pozitive pentru testepe PCR va fi unul mult mai mic, avand in vedere ca ar fi doar 1.200 de rezultate pozitive la 25.000 de teste PCR. 

Este clar ca procentajul teste/rezultate pozitive este in scadere, dar ar fi fi si mai mic daca s-ar sti exact splitul PCR/antigen, iar testele antigen ar putea fi date la o parte.

Acest lucru se intampla de exemplu in Marea Britanie. Acolo testele antigen sunt si ele raportate, dar separat, se pot filtra rezultatele pentru PCR si antigen. coronavirus.data.gov.uk/details/testing" target="_blank">Acest lucru se poate vedea aici.

In Romania realizeaza 6.000-8.000 de teste antigen si in jur de 25.000-27.000 de teste PCR pe zi, in Marea Britanie se realizeaza in jur de 1.000-2.500 de teste antigen si intre 175.000 si 400.000 de peste PCR pe zi. Romania realizeaza de aproximativ 6 ori mai multe teste antigen pe zi si le mai si cumuleaza cu rezultatele PCR.

Testele antigen pot avea o rata de eroare cuprinsa intre 0% si 30%.



De ce nu se raporteaza splitul PCR/Antigen din testele de coronavirus in Romania?