Extrasport

Anunt de ultima ora despre starea de urgenta si reluarea activitatilor sportive in Romania

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni, despre incetarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei dupa 15 mai si primele masuri de relaxare care vor fi implementate.

"Sporturile individuale vor fi permise. Ramane restrictia ca sunt interzise intalnirile cu mai mult de trei persoane.

"Sportivii de performanta vor putea in conditii foarte speciale sa inceapa cantonamentele, dar nu vor incepe competitiile sportive decat dupa o perioada suficient de lunga de pregatire. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori!", a spus Klaus Iohannis intr-o declaratie la Palatul Cotroceni.

Aceasta inseamna ca Liga 1, spre exemplu, ar putea fi reluata undeva in jurul datei de 14 iunie.

Redam mai jos declaratia integrala a presedintelui Klaus Iohannis de luni, 4 mai:

"Starea de urgenta nu va fi prelungita, nu voi emite un nou decret pentru prelungirea starii de urgenta. Data de 14 mai este ultima zi in care mai avem stare de urgenta.

"Incepand din 15 mai, pentru a tine epidemia sub control, vom intra intr-o asa numita stare de alerta. Aceasta este prevazuta de legislatia specifica in situatia unei epidemii si noi suntem intr-o astfel de stare.

"Situatia nu s-a imbunatatit inca si nu vreau sa apara impresia ca epidemia a trecut. Din pacate nu a trecut si nu putem spune ca boala a trecut, insa la un moment dat trebuie sa mergem mai departe.

"Cateva lucruri totusi se schimba, dar repet: epidemia nu a trecut si trebuie sa fim foarte responsabili in continuare. Nu stie nimeni pana cand dureaza aceasta epidemie si depinde de noi o controlam mai bine sau mai putin bine aici la noi in Romania.

Masuri de relaxare

"Dupa 15 mai putem in principiu sa ne miscam in interiorul localitatii unde avem treaba, dar nu e bine sa exageram. Deplasarile sa se faca atunci cand sunt necesare. Nu va trebui sa mai declaram unde mergem.

"Asa numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind cam de doua saptamani. Primele masuri le vom lua in 15 iunie, iar apoi urmatorul set de masuri la inceputul lunii iunie.

"Din 15 mai vom avea la dispozitie saloanele de coafura, frizerie. De asemenea se vor redeschide cabinetele stomatologie, muzeele, dar toate in conditii de igiena si distantare sociala. Cu totii vom purta masca de protectie in spatiile inchise sau cand ne deplasam cu transportul public in comun.

"Masurile de relaxare nu se aplica localitatilor care sunt in carantina. Acolo aceasta relaxare nu va avea loc decat atunci cand ni se spune de la experti ca pericolul este diminuat.

"Deplasari vor fi restrictionate pentru a pleca din localitate cu exceptii (interesul de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta in afara localitatii).



Anunt de ultima ora despre starea de urgenta si reluarea activitatilor sportive in Romania