Extrasport

A Doua Revolutie

In 2014 a avut loc o a doua Revolutie, la 25 de ani dupa cea din 1989. 

In 1989 lumea a iesit in strada manipulata, dar avida, in foame sa scape de comunism. Chiar si orchestrata, necesara pentru Vest si SUA, Revolutia din 1989 a ramas in constiinta colectiva drept un moment de referinta, un episod in care romanii au luptat pentru libertate si si-au si castigat-o.

In 2014, manati de aceleasi idealuri, cumva raportat la ceea ce s-a intamplat acum un sfert de secol, s-a iesit la vot contra celor care au preluat puterea dupa 1989. Multora li s-a parut ciudat in cabina de vot sa puna o stapila pe A.C.L. - trei initiale despre care majoritatea nu doar ca nu stiu ce inseamna, dar nu stiu nici macar ce partide reunesc.

La prima vedere ar putea parea trist. Au trecut 25 de ani si inca trebuie sa facem asa ceva? Trebuie inca sa votam si sa ne delimitam de persoane, de momente de trista amintire? Este si aici, bineinteles, la fel ca si in 1989, o manipulare. Insa, in esenta, asa s-a intamplat. Lumea a fugit in primul rand de un presedinte exponent al unor urmasi, fie el si un om tanar, inteligent, fara un trecut patat.

Johannis a vorbit rar si tare, la fel ca in bancul cu romanul care pleaca in Germania si incearca sa invete limba germana de la un alt roman. Iar romanii au invatat repede limba germana, de fapt ca in banc limba romana vorbita rar si tare.

Lumea a imbratisat imaginea unui tip de roman calm si cu bun-simt, unul care prefera sa se uite in dreapta prefacandu-se ca nu aude jigniri decat sa inceapa un scandal fara sens. Pentru ca asta au aratat dezbaterile tv, aici a punctat Johannis de fapt decisiv: eu vin sa tac si sa fac, sa lasam scandalul la o parte. Asta a dublat si a atatat votul negativ. Daca la masa cu Ponta ar fi fost Crin Antonescu, votul nu ar fi fost atat de detasat. Capitolul imagine a fost decisiv pentru ambii candidati, iar ACL a gasit omul care sa transforme doar cu un gest avantajele unui adversar in dezavantaj! O lovitura de teatru, o lovitura de maestru. Eu asta am vazut la aceste alegeri.

Dupa 25 de ani, multi batrani au murit si multi tineri au aparut in loc. Calitatea si in acelasi timp defectul romanesc de a uita si ierta repede a fost contrazis in 2014 . Asta au mai aratat alegerile. Si au mai aratat ca majoritatea romanilor vor la modul ideal un conducator calm, cat mai normal.



A Doua Revolutie