Euro 2012

Vive la France?

E ciudat sa vezi nationala Hexagonului mereu la pamant. E si mai curios sa o vezi incapabila sa-si retraiasca gloria de acum 12-14 ani. Sunt de vina jucatorii? Antrenorii care au stat la carma echipei?

E incredibil cum de fiecare data in ultimii 2 ani, fie ca a fost vorba de Domenech, fie ca a fost Blanc, un scandal a trebuit sa ia nastere in sanul echipei. Anelka in trecut, Nasri in prezent, alaturi de Ben Arfa, au facut deliciul presei care nici ea nu i-a ajutat pe Les Blues. Au spus uneori lucruri adevarate, dar cu o limba extrem de taioasa care a durut, facand franjuri mandria unei nationale care nu se regaseste.

Si acum ce? Ben Arfa si Nasri sunt tineri, ma indoiesc ca nu vor mai convocati, valoarea lor fiind certa. Anelka s-a retras dupa acel scandal monstru in care s-au aruncat vorbe grele. El era la final de cariera.

Un esec cu Suedia a fost fix calul troian de care adversarii Frantei aveau nevoie. Anglia n-a profitat, dar Spania a stiut cum sa gestioneze situatia. S-a calificat cu un 2-0 cinic profitand de degringolada din tabara adversa. Franta era cu un picior in groapa dupa ce infrangerea in fata lui Ibrahimovic i-a readus pe pamant, facandu-i sa termine grupa pe locul 2. Cine stie, poate cu Italia lucrurile ar fi fost diferite: setea de revansa, un adversar teoretic la fel de slabit din cauza conflictelor interne legate de pariuri.

E nevoie de un antrenor care sa lege o generatie, sa o sculpteze din apararea pana in atac si sa o invete sa stea unita atat la victorii, cat mai ales la esecuri. Dar cand?



Vive la France?