Euro 2012

Va depasi Germania complexul Italiei?

Germania si Italia se întâlnesc, joi seara, în direct pe Onlinesport.ro de la ora 21:45, pentru stabilirea celei de-a doua finaliste la Euro 2012. Partida de la Varosovia aduce fata în fata doua echipe de creatie si forta, doua puteri ale fotbalului mondial. Pe de-o parte avem rigoarea si forta germana, iar de cealalta parte tehnica si fantezia unei echipe care s-a reinventat în mandatul lui Cesare Prandelli.

Legendarul atacant Gary Lineker spunea într-o fraza devenita celebra peste arcul timpului ca ”fotbalul se joaca 11 contra 11 si întotdeauna câstiga nemtii”.

Logica lui Lineker se verifica în multe confruntari, inclusiv în cele dintre Albion si Germania, dar datele problemei se schimba total când în ecuatie intra Italia. O Italie complet diferta sub bagheta magica a lui Cesare Prandelli, o Italie schimbata si total diferta de celebrul si plictisitorul catenaccio.

Italia de la Euro 2012 este o echipa care cauta sa impuna ritmul pe teren folosindu-se de maiestria lui Andrea Pirlo, un jucator de geniu reinventat practic de Juventus Torino dupa despartirea de AC Milan.

În plus Germania niciodata nu a iesit învingatoare din confruntarile cu Italia în fazele finale ale turneelor majore. Mai mult decât atât italienii i-au învins pe nemti de doua ori în semifinale, ultima oara la Cupa Mondiala din 2006 unde Italia a cucerit trofeul când Joachim Low, actualul selectioner al Germaniei, era secundul lui Jurgen Klinsmann.

Buffon si Pirlo sunt singurii supravietuitori ai semifinalei Cupei Mondiale din 2006. Italia a câstigat cu 2-0

Italia are un record favorabil în meciurile oficiale cu Germania, câstigând trei meciuri si remizând în alte patru. Prima confruntare la turneele finale a avut loc la Cupa Mondiala din Chile (1962) când cele doua echipe au remizat, scor 0-0.

Ultima victorie a Germaniei în fata Italiei dateaza din iunie 1995. Nemtii s-au impus atunci cu 2-0 într-un amical disputat la Zurich.

Cea din urma confruntare directa a celor doua formatii a avut loc pe 9 februarie 2011, la Dortmund, si s-a încheiat nedecis, scor 1-1. Klose a deschis scorul în prima parte a meciului, iar De Rossi a egalat cu noua minute înaintea finalului.

La Campionatul European istoria nu a retinut decât doua meciuri între Germania si Italia, ambele disputate în faza grupelor. A fost un 1-1 în 1988 si un 0-0 în 1996.

Echipa Germaniei a stabilit un nou record de victorii consecutive dupa ce a trecut de Grecia în sferturile de finala, ajungând la 15 reusite la rând.

De cealalta parte, statistica arata ca Italia în doar doua cazuri a fost eliminata în semifinalele turneelor majore. S-a întâmplat la Euro 1988, când au pierdut în fata Uniunii Sovietice, experienta repetata doi ani mai târziu la Cupa Mondiala gazduita chiar în Cizma, când au fost eliminati de Argentina.

Statistic Italia nu a marcat decât patru goluri la acest turneu final, dar linia de mijloc a azzurrilor este una dintre cele mai puternice din întreg turneul. Chiar si asa Prandelli se asteapta la o presiune accentuata a Germaniei.

”Nu putem sta prea adânc în terenul advers. Germania ne va presa puternic la mijloc, dar suntem pregatiti pentru un asemenea joc. Stim unde adversarul nostru exceleaza si stim ce jucatori vor trimite pe teren”, a declarat Prandelli.

De cealalta parte Joachim Low poate rasufla usurat dupa ce echipa medicala l-a recuperat pe Bastian Schweinsteiger, jucatorul de forta de la centrul terenului, acesta acuzând o accidentare la glezna dupa partida cu Grecia din sferturi.



Va depasi Germania complexul Italiei?