Euro 2012

Spania - Italia, o finala latina pentru glorie si joc

Italia lui Andrea Pirlo va încerca sa detroneze Spania, stapâna lumii de patru ani si care doreste realizarea unei triple performante extraordinare, într-o finala latina a Euro-2012, între doua echipe construite pe joc, duminica seara, la Kiev.

Spaniolii si italienii îsi împart trofeele din 2006, când Italia a câstigat Cupa Mondiala. Spania a câstigat, la rândul sau, Euro-2008 si CM-2010, apropiindu-se de o tripla inedita, noteaza AFP.

Cele doua natiuni latine au mizat pe joc. O traditie pentru Spania, o revolutie pentru Italia, care nu mai opteaza pentru "catenaccio".

Italia si Spania s-au întâlnit deja la turneul final, în 10 iunie, la Gdansk, terminând atunci la egalitate, scor 1-1, în faza grupelor.

Astfel de duble confruntari au mai avut loc de trei ori în trecut. În 1996, Germania a învins de doua ori Cehia: 2-1 si 2-1 datorita golului de aur. În 2004, Grecia s-a impus în fata Portugaliei, scor 2-1 si 1-0. În 1988, situatia a fost diferita: Olanda a învins URSS în finala, scor 2-0, dupa ce a pierdut cu 1-3 în prima confruntare.

Spania este favorita. Povestea sa de succes a început chiar cu Italia. Mai multi jucatori iberici considera ca sferturile de finala ale Euro-2008, în care s-au impus în urma loviturilor de departajare în fata Italiei, constituie un moment esential pentru parcursul lor ulterior pozitiv.

Pentru a câstiga din nou trofeul Campionatului European, selectionerul Vicente Del Bosque trebuie sa gaseasca metode pentru a contracara Italia, pe care Spania nu a învins-o decât o data în meciurile oficiale, în 90 de minute... la Jocurile Olimpice din 1920.
Complex italian

Mijlocasul Cesc Fabregas propune o solutie: "neutralizarea celor doi atacanti, Cassano si Balotelli, si marcarea strânsa a lui Pirlo, coordonatorul lor". O provocare pentru spanioli, reputati pentru fluiditatea lor ofensiva, dar pe cale sa devina o referinta defensiva. De departe, ei au cea mai buna aparare de la Euro, primind un singur gol. Fara David Villa, absent din cauza unei fracturi de tibie, La Roja a devenit mai putin eficienta ofensiv, cu toate ca a înscris opt goluri pâna la finala. Italia a marcat sase. Nici Fabregas si nici Fernando Torres nu s-au impus ca o solutie ideala. Del Bosque va dori poate sa fac o schimbare fata de meciul de la Gdansk si sa îl foloseasca mai degraba pe Torres decât pe Fabregas.David Silva.

În lotul Italiei, accidentatii sunt refacuti si Ignazio Abate ar urma sa îsi reia locul pe dreapta, Giorgio Chellini ramânând pe stânga. Italia stie mereu sa se adapteze tactic si revolutia initiata de Cesare Prandelli a reusit. Dupa crash-ul de la Cupa Mondiala din 2010, la care italienii au fost eliminati în primul tur, noul selectioner a format o echipa mai "cuceritoare". Cu o linie de mijloc perfect orchestrata de Andrea Pirlo, Italia joaca, paseaza si patrunde în profunzime. Are o arma de fiecare parte: fantezia lui Antonio Cassano si puterea lui Mario Balotelli.

"Fantantonio" Cassano nu mai are mai mult de o ora de autonomie, dar reuseste mereu doua sau trei lovituri de geniu la fiecare meci, una putând fi gol sau pasa decisiva.

"Super Mario" a explodat reusind o dubla în fata Germaniei în semifinale. Va reusi el sa îsi pastreze capul limpede si sa confirme în finala? Acum este în vârful clasamentului marcatorilor, cu trei reusite, a egalitate cu rusul Dzagoev, germanul Gomez, croatul Mandzukici si portughezul Ronaldo, toti eliminati.

Colegul sau Claudio Marchisio spunea, cu zece zile înainte de startul turneului: "Va fi turneul lui Balotelli".

Sau va fi cel al confirmarii Spaniei ca una din cele mai mari echipe din toate timpurile.

Echipele de start pentru finala de la Kiev:

Spania: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Xabi Alonso, Xavi Hernandez, Busquets - Iniesta, Silva, Fabregas. Selectioner: Vicente Del Bosque.

Italia: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Marchisio, Pirlo, De Rossi - Montolivo - Cassano, Balotelli. Selectioner: Cesare Prandelli.

 



Spania - Italia, o finala latina pentru glorie si joc