Euro 2012

Spania, in fata ultimei frontiere

Echipa nationala a Spaniei întâlneste sâmbata seara (de la ora 21:45 în direct pe onlinesport.ro) selectionata Frantei în sferturile de finala ale EURO 2012. Ibericii încerca sa treaca pentru prima oara de Franta într-o mansa eliminatorie a unui turneu oficial.

Spania are o generatie care a pus aceasta tara pe harta fotbalului mondial si european, iar semifinalele de la EURO 2012 sunt obiectivul minim. Titlurile din 2008 si 2010 au facut istorie înn fotbalul spaniol, indiferent de ceea ce va fi în aceasta vara.

Însa, spaniolii vor sa închida un cerc cu un grup de jucatori care au ceea ce trebuie pentru a rescrie istoria. Spania ar putea deveni singura echipa din lume care sa câstige trei titluri la rând de turnee europene sau mondiale.

De sase ori s-au întâlnit Spania si Franta la turneele finale si niciodata ibericii nu au reusit sa se impuna în fata vecinilor de la nord de masivul Pirineilor.

Franta nu a mai pierduse de 23 de meciuri pâna la înfrângerea suferita în fata Suediei în ultimul meci al Grupei D.

Spania este neînvinsa de 17 meciuri oficiale, mai precis din 16 iunie 2010 când pierdea în fata Elvetiei la Cupa Mondiala din Africa de Sud.

În fata se afla Franta. Echipa lui Laurent Blanc se misca bine, însa apararea aratata cu Suedia nu a avut o imagine buna, sechele ramase dupa scufundarea de la Cupa Mondiala din Africa de Sud.

În locul lui Mexes, suspendat, va intra Koscielny, o schimbare pe care presa din Franta a salutat-o.

De cealalta parte, Del Bosque nu a reusit sa dezlege întrebarea care îl bântuie de la începutul turneului: are sau nu are un numar 9 adevarat? Un lucru este cert, Spania se afla la 90 de minute de istorie. Dupa meciurile destul de criticate din grupe, Spania are nevoie de semifinale ca de aer.

Spania a suferit si la Cupa Mondiala, pe care în cele din urma a câstigat-o. Abia cu Germania, spre final, a început sa îsi arate jocul. Nici acum patru ani, la europene, ibericii nu au mers bine de la început, semifinalele contra Rusiei fiind momentul eliberarii de jocul chinuit.

Acestea sunt exemplele bune, ramâne de vazut ce va fi acum.

Franta este cea pe care o stim cu totii. Eroul Ribery va fi ca întotdeuna ranit, dar neobosit. Apoi, Benzema are de facut o dedicatie de gol pentru Pitina. În spate se afla Lloris, marele portar al lui Lyon pe care Real Madrid îl aduce cu picioarele pe pamânt în fiecare sezon.

„Suntem modesti dar optimisti” Vicente Del Bosque

În echipa Spaniei nu se vorbeste despre schimbari, este foarte posibil ca echipa sa aiba 11-le cu Torres din meciul anterior. În ultimele ore, în Spania se aude despre titularizarea lui Pedrito, despre care se spune ca ar face minuni. El a fost cel care acum doi ani a fost surpriza din semifinala cu Germania.

„Toata lumea considera ca suntem favoriti prin prisma trofeului obtinut în urma cu patru ani la Euro si a Cupei Mondiale din urma cu doi ani, dar Franta a fost întotdeauna o echipa competitiva, asa ca trebuie sa vedem daca putem schimba istoria. Suntem modesti dar optimisti”, a declarat antrenorul Spaniei, Vicente Del Bosque.

Selectionerul Frantei considera ca echipa pe care o conduce poate avea o sansa în fata masinii infernale de pase a Spaniei cu un joc compact si o aparare organizata: “Daca trecem cu bine de primele 20-30 de minute si aratam ca suntem cu adevarat în meci, atunci avem o sansa sa câstigam meciul”.

"Trebuie sa ne adaptam mereu jocul pe cât posibil dupa adversar si sa luptam cu propriile noastre forte, dar de aceasta data avem în fata echipa Spaniei, care practica un stil specific. Suntem nevoiti sa ne adaptam din mers, însa principala problema este ca Spania tine posesia 65 sau 70 % din timpul meciului", a mai spus Laurent Blanc.

Întâniri directe

Spania a câstigat ultima partida disputata cu Franta, scor 2-0, chiar pe Stade de France din Paris. Villa si Ramos au marcat atunci golurile în prima repriza.

În urma cu sase ani, la Cupa Mondiala din Germania, Franta elimina Spania în sferturile de finala cu 3-1 cu doua goluri marcat în ultimele zece minute ale meciului de la Hanovra. Franta ajungea în finala unde era oprita de Italia.

Cele doua echipe s-au întâlnit de 30 de ori din 1922 si pâna în prezent. Spania are un usor avantaj impunandu-se de 13 ori, fata de cele 11 succese ale francezilor. Sase meciuri s-au încheiat la egalitate.

Sase ani mai devreme, pe 25 iunie 2000, Franta de asemenea elimina Spania în sferturile de finala la Euro cu 2-1 si ajungea pâna într-o finala pe care o câstigau in extremis.

La Euro 1984 echipa Frantei a cucerit trofeul dupa o finala câstigata în fata Spaniei cu 2-0 prin golurile lui Platini si Bellone.



Spania, in fata ultimei frontiere