Euro 2012

Cap pentru semifinale

Portugalia a obtinut biletele pentru semifinalele EURO 2012 datorita golului marcat de Cristiano Ronaldo în minutul 79, singura reusita a sfertului de finala cu Cehia încheiat 1-0. Ronaldo a fost principala arma a lusitanilor, portughezul având si doua bare pe parcursul meciului, avansînd în topul clasamentului golgheterilor. Forum: Comentati EURO 2012, faza finala

Desi Cehia era vazuta ca a doua favorita în acest sfert de finala, elevii lui Michal Bilek au vrut sa infirme calculele hârtiei si au preluat cârma meciului înca din primele minute. Abia dupa primul sfert de ora de joc au început lusitanii sa se vada mai mult în joc, dupa ce în primele 10 minute doar s-au aparat.

Desi cehii au avut mai mult posesia si initiativa în prima repriza, s-au apropiat doar în putine ocazii de poarta lui Rui Patricio. Cu trecerea minutelor, Portugalia a iesit tot mai mult de la cutie si si-a asumat mai multe riscuri în ofensiva. Centrarile lui Coentrao de pe stânga, actiunile lui Nani pe dreapta si aparitiile lui Ronaldo la finalizare au avut darul sa semene tot mai mult panica în careul lui Petr Cech.

Portugalia putea intra în avantaj la vestiare, dar a avut parte de ghinion în prelungirile primei reprize, când sutul lui Cristiano Ronaldo a întâlnit bara. Tot în bara a trimis Ronaldo si la câteva minute de la startul partii secunde, când executia lui din lovitura libera a sters bara din stânga lui Cech.

Portugalia a avut doua bare, câte una în fiecare repriza. Ambele i-au apartinut lui Cristiano Ronaldo.

În minutul 59 lusitanii au trimis si mingea în plasa, la lovitura de cap a lui Almeida, însa acesta era în offside în momentul pasei de pe dreapta. Aproape de gol s-a aflat putin mai târziu si Moutinho, al carui sut senzational de la 25 de metri a fost scos excelent de Petr Cech de sub transversala.

Presiunea tot mai mare pusa de portughezi i-a facut pe cehi sa realizeze ca singura lor sansa este sa duca meciul în prelungiri si la penalty-uri. Cu gândul la calificarea în semifinale, Portugalia nu avea niciun interes sa consume timp si energie cu prelungirile, astfel ca a încercat sa rezolve meciul în timpul regulamentar.

Dupa câteva ocazii bune de gol în prima parte, Nani a aparut extrem de amenintator în careul cehilor si în repriza a doua, iar cu un sfert de ora înainte de final a fost din nou în pozitie de gol. Kadlec a deviat însa sutul puternic al portughezului si l-a scos de pe cadrul portii.

Cinci minute mai târziu, Cristiano Ronaldo a modificat tabela. Starul Portugaliei a aparut excelent la o centrare de pe dreapta în spatele lui Gebre Selassie, iar lovitura lui de cap cu pamântul l-a prins nepregatit pe Petr Cech. Pâna la final, cehii au încercat sa revina, în ultimele minute urcând în ofensiva chiar si cu portarul, însa n-au putut împiedica Portugalia din drumul spre semifinale.



Cap pentru semifinale