Euro 2012

Spania - Portugalia: Cine va casca la urma?

Va reusi Spania sa intre în finala EURO 2012 dupa cele doua titluri consecutive la Mondiale si Europene? Va reusi eroul gigant portughez, Ronaldo, sa straluceasca din nou si sa duca echipa lusitana în ultimul act al turneului final din Ucraina si Polonia? Spania are o frica întemeiata fata de portughezi, cei care i-au învins ultima oara la un turneu final.

Spania s-a obisnuit sa câstige, sa câstige si iar sa câstige. Tine mingea si nu vrea sa o mai dea înapoi nici dupa finalul meciului, eventual un jucator spaniol o ia cu el acasa si fotbalul continua în autocar si avion.

Adversarii Spaniei declara ca echipa iberica are un joc plictisitor, însa pentru ei poate fi plictisitor ca nu au gasit înca antidotul. „Tiki Taka”-ul spaniol s-a transformat într-un „Tiki Takanaccio”, dar mai mult conteaza cine iese învingator la final.

De aceea, presa spaniola de miercuri îndeamna: „Continuati sa ne plicitisiti!”

Spania a învins Portugalia doar de doua ori în 54 de ani Statistica

Spania nu va schimba nimic din jocul ei, stie ce are de facut si bine face. Asa a facut istorie si poate deveni prima echipa care sa obtina trei titluri supreme consecutiv. Spania nu minte, si nici Portugalia nu o va face.

Portughezii au alta metoda, una care se muleaza pe calitatile individuale ale fotbalistilor ei. Lusitanii sunt rapizi si directi. Nervul lui Ronaldo îi suplimenteaza totul. Spaniolii se vor lovi de o echipa tare, de jucatori care pot straluci, asa cum Portugalia a aratat mereu în  ultimii ani, chiar daca nu a câstigat trofee precum Spania.

Sase bare a avut Portugalia la EURO 2012. Dintre care Ronaldo patru

Portugalia nu îl are doar pe Ronaldo, îl are si pe Nani, alaturi de trei mijlocasi care transpira mai mult decât întreaga lor natiune la un loc, iar lista poate continua. Numarul 9 de miercuri seara, în locul lui Postiga accidentat, va intra Almeida, un tanc pe doua picioare.

Pentru Spania ce stim? Va face Del Bosque vreo surpriza? Poate Pedro în locul lui Silva si un Cesc care sa repete locul unui fals 9. Sa revina Torres sau sa debuteze Llorente? Asta stie doar Vicente, cel care stie bine ceea ce vrea si ceea ce are de facut.

Ultimul meci

Portugalia a câstigat cu 4-0 meciul anterior cu Spania, în noiembrie 2010. Ronaldo nu a fost printre marcatori si a stat pe banca în partea secunda, cînd gazdele au marcat de trei ori si au bifat cea mai grea înfrângere pentru iberici dupa 6-2-ul cu Scotia din 1963.

A fost doar un amical, dar Spania a jucat cu 10 dintre jucatorii care ridicau Cupa Mondiala în 2010.

Fata în fata

Spania a învins Portugalia numai de doua ori în ultimii 54 de ani. Acest meci va fi al 35-lea dintre cele doua formatii.

Portugalia nu a reusit sa câstige în primele 15 întâlniri directe, abia în 1948 gustînd prima victorie contra Spaniei. De aceea, Spania are 16 victorii, iar Portugalia doar sase.

Toate victoriile Portugaliei au avut loc pe teren propriu.

Portugalia

Cristiano Rolando are sase goluri la Campionatul European. Doar Alan Shearer (cu sapte) si Michel Platini (cu noua) l-au depasit în istoria turneului.

Portughezii au pierdut patru din cele cinci semifinale jucate la turneele finale si nu au câstigat niciodata în aceasta faza pe terenuri straine. Singura victorie a fost un 2-1 cu Olanda, acasa, la EURO 2004.

Au lovit de sase ori bara la EURO 2012, inclusiv cele patru bare ale lui Ronaldo.

Spania

Spania va bifa 11 partide la Campionatul European fara înfrângere, daca va ajunge în finala. Ultima înfrângere în aceasta competitie a fost 1-0 cu Portugalia la EURO 2004.

Spania nu a primit gol în opt meciuri consecutive ale fazelor eliminatorii la turneele finale majore. Portarul Casillas nu a mai încasat un gol de 780 de minute, de la finala cu Zidane când a fost învins în minutul 90 al finalei cu Franta din finala Cupei Mondiale 2006.

Statistica de la EURO 2012 arata ca Spania a dat 2.623 de pase, aproape dublu fata de Portugalia (1.159)
 



Spania - Portugalia: Cine va casca la urma?