Euro 2012

Alba-neagra pe flancul stang

Exista din ce in ce mai putini fundasi laterali de meserie in fotbal, majoritatea provenind din fundasi centrali sau mijlocasi de banda.

Senor Jordi Alba Ramos este unul din ei. Nascut in 1989 in Catalunia, la L'Hospitalet de Llobregat, tanarul spaniol a facut parte din juniorii Barcelonei. Antrenorii de atunci nu au crezut in potentialul sau si i-au reziliat contractul. Pentru Jordi au urmat 2 ani petrecuti la Cornella, inainte de transferul sau de 6.000 de euro la Valencia.

A fost imprumutat la Gimnastic pentru a prinde meciuri, iar experienta adunata la Tarragona l-a propulsat in prima echipa a Valenciei, debutand in 2009 intr-o victorie cu 4-2 impotriva celor de la Real Valladolid. Ciudat sau nu, pe vremea aceea Jordi Alba evolua la mijloc. Ii placea sa urce in atac si avea viteza perfecta pentru a devasta apararea adversa.

Au urmat probleme in lotul liliecilor. Fara fundasi stanga, Unai Emery era fortat sa improvizeze si sa-l retraga pe Jordi in aparare. La echipa avea sa mai soseasca in 2010-2011 un alt fundas stanga, Jeremy Mathieu. In loc sa sacrifice unul din cei doi jucatori, Unai Emery ii folosea pe amandoi titulari. Deseori in timpul meciului jucatorii schimbau pozitiile intre ei creand confuzie in randul oponentilor.

Alba a debutat destul de tarziu la echipa nationala in meciul cu Scotia din calificarile pentru Euro 2012. Era si este vazut de Del Bosque ca inlocuitorul de drept al lui Joan Capdevilla. Spaniolul nu s-a inselat, Jordi Alba fiind una din revelatiile acestui turneu european.

Pe langa toate acestea, Barcelona a hotarat sa-l aduca inapoi acasa, la 7 dupa ce i-a dat drumul. A platit 14 milioane de euro pentru cel care va avea misiunea de a-l face uitat pe Eric Abidal, un simbol al catalanilor.

Insa pana atunci, Jordi Alba va trebui sa apere flancul stang al Spaniei impotriva unei nationale a Italiei extrem de determinata.



Alba-neagra pe flancul stang