Efortuna Sport

Totul despre Romania - Suedia

Sursă foto: DUMITRU STIRCU

Ora marelui meci cu Suedia se apropie si de aceasta partida atarna in mare masura soarta calificarii Romaniei la turneul final al EURO 2020.

Victorie Romania
Egal
Victorie Suedia

Daca nu aveti deja un cont la Fortuna, o puteti face aici

Pentru nationala Romaniei calculele sunt extrem de simple inaintea meciului programat vineri seara pe Arena Nationala de la 21:45 cu 50.000 de spectatori asteptati in tribune.

Romania este obligata sa invinga Suedia pentru a ramane la mana ei in perspectiva calificarii.

O victorie nu este de ajuns pentru a ne asigura calificarea dupa ce am remizat etapa precedenta acasa cu Norvegia.

Astfel, tricolorii sunt obligati sa plece neinvinsi din Spania, luni, 18 noiembrie, in ultimul meci al preliminariilor.

Suedia a venit aroganta la Bucuresti, prezentandu-si deja echipamentul pe care il vor folosi la EURO 2020.

"E clar ca ne desconsidera si acest lucru ii va motiva suplimentar pe baieti", a fost raspunsul lui Cosmin Contra la conferinta de presa dinaintea meciului.

Suedezii s-au aparat spunand prin vocea jucatorului Andreas Gronqvist ca decizia de a prezenta noul echipament inaintea meciului cu Romania apartine federatiei si tine de o cutuma interna de a prezenta un nou echipament de joc la fiecare doi ani.

Oricum ar fi, Romania este obligata sa castige pentru cel putin trei ratiuni:  pentru calificarea la turneul final, pentru revansa eliminarii in sferturile Cupei Mondiale din 1994 si pentru milioanele de fani romani de pretutindeni.

Intalniri directe

De 11 ori s-au mai intalnit pana acum Romania si Suedia, dar dintre aceste jocuri doar patru au avut un caracter oficial.

Romania a invins Suedia de trei ori, in timp ce nordicii s-au impus de sase ori. Alte doua meciuri s-au incheiat la egalitate.

In tur, la Stockholm, Suedia invingea Romania, cu 2-1, meci in care tricolorii s-au trezit prea tarziu dupa un inceput slab.

Anterior, Romania invinsese Suedia la Craiova in martie 2018 intr-un amical, cu 1-0. Dorin Rotariu marca unicul gol.

Pe 8 septembrie 1982, la Bucuresti pe fostul 23 August, Romania invingea Suedia, cu 2-0, intr-un meci din preliminariile EURO 84. Marcau atunci Ioan Andone si regretatul Michael Klein.

Revansa pentru 1994

Cel mai reprezentativ meci Romania - Suedia ramane cel din sferturile Cupei Mondiale editia 1994.  Meciul la care tricolorii s-au aflat la doar cinci minute distanta de o calificare istorica in semifinalele turneul final.

Suedia a deschis scorul prin Tomas Brolin in minutul 78, Romania a egalat in minutul 88 prin Florin Raducioiu, jucator care avea sa ne aduca in avantaj in prelungiri, minutul 100. Reusita lui Kenneth Andersson din minutul 115 trimitea meciul la loteria loviturilor de departajare, unde suedezii au executat primii si au ratat prin Hakan Mild.  Dan Petrescu a ratat penultimul penalty pentru Romania, pentru ca apoi Miodrag Belodedici sa fie si el "citit" de portarul Thomas Ravelli.



Totul despre Romania - Suedia