Efortuna Sport

Franta si Croatia in marea finala a Cupei Mondiale. Un duel inedit pentru trofeu!

Sursă foto: twitter.com/FIFAWorldCup

Putini ar fi pariat la inceputul competitiei pe o finala intre Franta si Croatia, dar pana la urma in ultimul act au ajuns doua dintre echipele care au jucat un fotbal de calitate.

Daca Franta s-a mai aflat in aceasta postura de finalista a Cupei Mondiale in doua randuri, pe teren propriu in 1998 cu Brazilia si in 2006 la Berlin contra Italiei, pentru Croatia este prima finala majora din scurta istorie a micutei natiuni care s-a desprins din fosta Iugoslavie.

Interesant este ca ultima finala decisa in 90 de minute a fost cea dintre Brazilia si Germania, castigata de sud-americani in 2002 cu 2-0.

Victorie Franta
Egal
Victorie Croatia

Daca nu aveti deja un cont la Fortuna, o puteti face aici

De atunci urmatoarele trei finale disputate au avut nevoie de prelungiri si chiar lovituri de departajare, cum a fost in 2006 cand Franta a pierdut in fata Italiei.

Nimeni nu se astepta ca echipa Croatiei sa ajunga in finala, dar selectionata pregatita de Zlatko Dalic si-a castigat pe merit locul in cartea de istorie a fotbalului. A castigat toate meciurile din grupa si apoi a dovedit nervi de otel in faza eliminatorie. De doua ori a trecut la loviturile departajare si o data a facut diferenta in prelungiri. Practic croatii au jucat un meci in plus la aceasta editie a Cupei Mondiale comparativ cu Franta.

Franta disputa a doua finala majora consecutiva, dupa ce in urma cu doi ani “cocosii” pierdeau titlul european in fata Portugaliei chiar pe teren propriu. Pentru a avea o sansa in fata croatilor jucatorii pregatiti de Didier Deschamps trebuie sa reziste in primul rand fizic la centrul terenului.

Declaratii

Deschamps: “Exista un spirit in echipa care poate muta muntii. Sunt jucatori tineri care pot obtine chiar mai mult peste doi sau patru ani. Ne-am creat o sansa de a deveni campioni mondial, dar inca nu am obtinut nimic”.

Dalic: “Echipele cu staruri care au jucat la aceasta Cupa Mondiala sunt deja la plaja acum. Au ramas echipele compacte si unite sa lupte. A fost cea mai ciudata Cupa Mondiala. Fotbalul a avansat atat de mult, astfel ca orice echipa poate avea o aparare organizata, asa ca nu exista diferente mari si echipa reprezinta totul. Aceasta a fost problema noastra in ultimii zece ani. Am avut mari individualitati, dar ne-a lipsit unitatea. De aceea a trebuit sa construiesc acea unitate”.

Echipele probabile

Franta: Hugo Lloris; Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez; Paul Pogba, Ngolo Kante; Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Blaise Matuidi; Olivier Giroud.

Croatia: Danijel Subasic; Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic; Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic; Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic; Mario Mandzukic.

Meciul de pe Lujniki din Moscova va fi arbitrat de o brigada din Argentina, cu Nestor Pitana la centru.

Ultima finala disputata de Franta, cea din 2006, a avut la centru de asemenea un argentinian, pe Horacio Elizondo.



Franta si Croatia in marea finala a Cupei Mondiale. Un duel inedit pentru trofeu!