Efortuna Sport

David contra Goliat in finala de la Roland Garros. Reuseste Thiem sa-l opreasca pe Nadal?

Sursă foto: https://twitter.com/cal_washington/

Rafael Nadal si Dominic Thiem se infrunta, duminica, pentru titlul de la Roland Garros, in fapt o reeditare al ultimului act din urma cu un an.

Scorul intalnirilor directe este 8-4 in favoarea lui Rafael Nadal, dar Thiem a aratat ca-l poate invinge pe spaniol chiar pe suprafata favorita a acestuia. Austriacul s-a impus in 2017 la Roma, in 2018 la Madrid si chiar in acest an la Barcelona. Sunt suficiente argumente pentru a nu-l scoate pe Thiem din calculele victoriei in finala de duminica, mai ales dupa jocul formidabil practicat impotriva  liderului mondial Novak Djokovic in semifinale.

Cotele meciului Nadal - Thiem la FORTUNA
1.23 4.65
Victorie Nadal Victorie Thiem

In finala din 2018 Nadal s-a impus in minimum de seturi, cu 6-4, 6-3, 6-2, un scor greu de crezut ca se va putea repeta si acum. Dominic Thiem arata o forma buna, desi in primele trei tururi a lasat de fiecare data cate un set adversarilor intalniti. Nadal a pierdut un singur set pana in finala, in turul trei contra belgianul David Goffin.

La Roland Garros cei doi s-au intalnit pana acum de trei ori si Nadal a triumfat de fiecare data in cate trei seturi. De aici si avantajul moral pe care spaniolul il are inaintea finalei, de fiecare data cheia meciurilor dintre Nadal si Thiem fiind punctele castigate cu primul serviciu (73.6 % pentru Nadal, respectiv 57.8 % pentru Thiem).

Daca il invinge pe Nadal in finala, Thiem are sansa de a deveni doar al noualea jucator din istorie care ii invinge pe primii doi jucatori ai lumii la acelasi turneu major. Singurul jucator in activitate care se poate lauda cu o asemenea performanta este Stan Wawrinka in doua randuri, Australian Open 2014 si Roland Garros 2015.

Thiem cauta primul sau titlu de Grand Slam din cariera, in timp ce Nadal are in vizor trofeul cu numarul 12 la Roland Garros si cel cu numarul 18 la total. Ultimele noua titluri majore au fost obtinute de Djokovic, Federer si Nadal, cate trei de fiecare. Singurii jucatori activi care au reusit sa obtina cate un trofeu de Grand Slam in ultimul deceniu sunt Andy Murray, Juan Martin Del Potro si Marin Cilic.

Cifrele lui Nadal la Roland Garros sunt realmente fabuloase: 92 de victorii si doar 2 infrangeri, spaniolul castigand toate cele 11 finale pe care le-a disputat pe zgura pariziana.

La cei 25 ani ai sai, Thiem are sansa de a deveni doar al doilea austriac din istorie care triumfa la Roland Garros, dupa Thomas Muster in 1995.



David contra Goliat in finala de la Roland Garros. Reuseste Thiem sa-l opreasca pe Nadal?