Betano Sport

Români în grupele Cupelor Europene

Doar 8 fotbaliști români sunt în grupele Cupelor Europene din acest sezon. Începând cu 2009-2010, când Cupa UEFA a devenit Liga Europa, o singură dată a mai avut România mai puțin de 10 reprezentanți în această fază, conform operatorului digital de pariuri și cazinou Betano.

Numărul de 8 fotbaliști români în grupele Lia Campionilor sau Liga Europa este mic, în comparație cu alți ani, și este cauzat de absența echipelor din Liga 1 Betano. Doar în 2015-16 au fost mai puțini, 7, și atunci fiind un sezon fără cluburi din România. Dacă le excludem complet din acest calcul, numărul stranierilor este, în aceste 10 sezoane, între 5 și 12. Minimul lor a fost în sezonul 2012-13, când au jucat pentru cluburi din afară doar Chivu, Raț, Ștefan Radu, Maxim și Marica; iar maximul de 12 în 2009-10 și 2016-17.

84 de români în 2009-2010: 72 din Liga 1 Betano!

Prima ediție a Ligii Europa a avut un număr record de români, 64, iar în același sezon au fost 20 și în Liga Campionilor. Acest lucru se datorează faptului că 5 echipe din campionatul intern au jucat în grupe: Urziceni, Steaua, Dinamo, CFR Cluj și Timișoara. În total, ele s-au bazat pe 72 de fotbaliști români. Doi ani mai târziu, în grupele cupelor europene au fost 63 de români din Liga 1, jucând la Oțelul, Steaua, Rapid și Vaslui.

Doar Chiricheș în Liga Campionilor

Vlad Chiricheș este singurul român din grupele Ligii Campionilor. Inclus în lotul UEFA de către Napoli, fundașul nu a jucat niciun minut și ar putea juca doar la primăvară, din cauza accidentării la genunchi. Chiricheș e la al treilea sezon consecutiv în Ligă și la al optulea european, în timp ce niciun alt român nu are mai mult de 3 ani la rând în grupe, în acest moment! Am mai avut un singur reprezentant în cea mai importantă competiție și în sezoanele 2014-15 (Moți) și 2015-16 (Mățel). În 2013-14 au fost 16 români, însă niciun stranier – toți fiind la FCSB!

Ștefan Radu, la al șaptelea sezon de Liga Europa

Fundașul lui Lazio are cele mai multe apariții în a doua competiție europeană, calificându-se în grupe pentru a șaptea oară în ultimele 10 ediții. Alături de el, mai participă Moți și Keșeru (Ludogoreț), Băluță (Slavia), Ivan (Rapid Viena), Răzvan Marin (Standard) și Alin Toșca, antrenat de Răzvan Lucescu (PAOK). Ca și în cazul Ligii Campionilor, numărul de stranieri este constant: în ultimii 5 ani au fost între 6 și 7 jucători în grupe. Cu excepția lui Ștefan Radu, care a fost accidentat în primele două etape, toți au jucat cel puțin un meci! În etapa a treia a Ligii Europa vor fi meciuri cruciale pentru ei, ce pot decide calificarea. Rapid Viena va juca la Villarreal, Standard Liege la Krasnodar, iar Lazio la Olympique Marseille.



Români în grupele Cupelor Europene