Betano Sport

INFOGRAFIC: Românii în istoria Serie A

Serie A, competiție dominată de-a lungul ultimului deceniu de Juventus Torino, revine în acest weekend, odată cu meciul dintre Parma și echipa lui Cristiano Ronaldo, iar România va fi, din nou, reprezentată în unul dintre cele mai puternice campionate ale Europei. Plecăm la drum cu patru conaționali, iar un infografic marca Betano nu putea lipsi înaintea startului celei de-a 90 ediție care se joacă în actualul format.

Serie A, incursiune în istorie: de la Micossi la Mutu

O țară în care românii au ajuns ușor de-a lungul timpului, Italia i-a fost gazdă unui prim conațional în 1932, când Emil Micossi juca în tricoul celor de la Genoa. Nu a durat mult până la un prim titlu cucerit de un român, iar isprava i-a aparținut lui Iosif Fabian, campion cu AC Torino în stagiunea 1947-1948. Istoria recentă i-a avut pe Hagi, Dan Petrescu, Răducioiu sau Sabău, dar cele mai mari performanțe au venit de la generația următoare, cu Chivu și Mutu în prim-plan. Chivu e singurul câștigător al Ligii Campionilor cu o echipă italiană (Internazionale Milano, în 2010), iar Mutu se laudă cu trofeul Guerin D’oro, distincție acordată fotbalistului cu cea mai ridicată medie într-un an (2007, sezon în care juca pentru Fiorentina).

Cote la pariuri sportive online pentru prima etapă din Serie A. Fiorentina – Napoli, primul derby

Mutu și Ștefan Radu, recorduri aproape imposibil de atins

Când vine vorba despre numărul de meciuri jucate în Serie A, Ștefan Radu reușește să le ia fața celor doi lideri ai Generației Chivu-Mutu. Fundașul stânga a ajuns la Lazio în 2008, de la Dinamo, iar de atunci a strâns 278 de meciuri pentru laziali, purtând și banderola de căpitan. În vară s-a certat cu oficialii clubului, dar a revenit la sentimente mai bune și a continuat în capitala Italiei. Dacă Radu se apropie de recordul all-time al lazialilor, Adi Mutu s-a oprit la 271 de meciuri jucate în perioada 2000-2012 pentru Inter, Verona, Fiorentina, Juventus și Cesena, iar Cristi Chivu a strâns, între 2003 și 2014, nu mai puțin de 200 de meciuri. Cifre care vorbesc de la sine despre valoarea celor trei, completate de un alt clasament: Adi Mutu e românul cu cele mai multe goluri marcate în Serie A (103), urmat de Norbert Horfing (47 de goluri între 1949 și 1956) și Iosif Fabian (24 de reușite între 1947 și 1950).

Cote speciale la pariuri sportive online: Ronaldo, golgheterul Serie A?

De-a lungul istoriei, 46 de români au îmbrăcat tricourile echipelor din Serie A, iar în ediția 2019/2020 vom fi reprezentați de patru fotbaliști defensivi: Andrei Radu, anunțat titular în poarta lui Genoa, Vlad Chiricheș (Napoli), Ștefan Radu (Lazio) și Romario Benzar, fundașul dreapta cumpărat de nou-promovata Lecce de la FCSB.

Echipa ideală a românilor care au trecut din Serie A, plină de vedete

Considerat campionatul preferat al românilor care au dorit să facă pasul spre fotbalul mare după 1990, Serie A a fost gazda unora dintre cei mai importanți fotbaliști pe care i-a dat țara noastră. Un interesant exercițiu de imaginație adună laolaltă un prim “11” care, cu siguranță, s-ar putea bate pentru titlul de campioană. Cu Mircea Lucescu pe bancă, cu Andrei Radu în poartă, Cu Dan Petrescu și Ștefan Radu pe benzi, cu Hagi, Mutu și Răducioiu în atac. Vremuri frumoase, în care românii erau epicentrul unui campionat puternic!



INFOGRAFIC: Românii în istoria Serie A