NBA

Air Jordan: Cum au cucerit lumea Michael Jordan si Nike

Intri in magazinele Nike din Romania, iar marca "Air Jordan" este aproape invizibila. O singura pereche de ghete de baschet "Air Jordan" din vreo sase sau sapte in total, intr-un magazin urias, plin de pantofi de alergare si fotbal. La noi marca "Air Jordan" nu are succes, nu este promovata ca sa aiba succes sau nu are preturi de succes, insa brandul creat de Nike pe spatele Michael Jordan in 1984 ii aduce si astazi acestuia zeci de milioane de dolari, iar celor de la Nike suprematia vanzarilor in SUA. La nivel mondial, ghetele de baschet Air Jordan rup si azi, iar cele lansate in anii '90 sunt si astazi cele mai frumoase.

Nike are cu Air Jordan o cota de 58% pe piata de produse sportive din SUA. Compania mama, Nike, urmeaza pe locul al doilea cu 35%, apoi vin Adidas (5.5%) si Reebok (1.6%).

Produsele Air Jordan ii aduc lui Michael Jordan peste 60 de milioane de dolari venituri pe an, din cele 80 de milioane totale, facandu-l in 2012 cel mai bine platit sportiv din lume dupa Floyd Mayweather care a adunat 85 de milioane de dolari, confrom Forbes. Jordan este pe 2 fara sa miste un deget in sport. Doar din legenda din spate si din produsele ramase legendare.

Cine vrea sa isi cumpere in Romania produse Air Jordan nu gaseste la Nike (sau gaseste prea putine ori prea scumpe). Insa, in SUA, pe siteul eastbay.com, de exemplu, pe pagina principala se afla un buton special cu Air Jordan! De ce? Din motivele de mai sus. Jordan vinde si acum, si nu vinde oricum, ci vinde masiv.

75% din vanzarile mondiale ale Air Jordan sunt din pantofii de baschet

Produsele Air Jordan mai au inca din calitatea si aparitia de altadata, readuc modele retro in actualitate pe o piata de ghete de baschet inundate din produse de plastic si prost gust care nu vand. Air Jordan a vandut la nivel global in valoare de 1,7 miliarde de dolari in 2012, cu 30% mai mult fata de anul precedent, iar 1,2 miliarde au fost doar din pantofii de bashet!

Toti banii de pe card pentru o pereche de Jordan

Am un prieten care acum ceva ani s-a dus si si-a scos toti banii de pe card ca sa isi cumpere o pereche de Air Jordan de la Nike din Romania. Azi nu mai ai pe ce sa dai banii. Noroc ca exista optiunile online din SUA.

1984: Nike a pariat pe Jordan, Adidas si Converse nu

Jordan voia in 1984 sa poarte Adidas sau Converse, ultima marca fiind apreciata atunci de multa lume. Insa, Converse  nu a stiut sa isi faca imagine desi avea un contract cu Magic Johnson. Nici una dintre aceste companii nu a vazut potentialul lui Jordan. Nike au fost cei care au inteles si i-au oferit in 1984 lui Jordan 2.500.000 de dolari pentru cinci ani. Asa s-a nascut Air Jordan si asa este si acum.

Jordan: "O sa arat ca un clovn!"

Atunci cand Nike i-a aratat lui Jordan ghetele cu talpa rosie si alba, acesta a spus: "O sa arat ca un clovn!". NBA-ul a inceput sa il amendeze cu 5.000 de dolari pe meci pentru aceste ghete considerate in mod bizar ilegale, iar Nike platea zambind. Asa s-a nascut legenda.

Air Jordan 8 si 9, niste modele frumoase pana la moarte

Si la aceasta ora Nike vinde ghete Air Jordan 8 sau 9 din anii '90 (modele considerare retro, foto jos), ramase frumoase si clasice pentru ca au fost lansate pe imaginea lui Michael Jordan, au avut calitate si design, dar mai ales simplitatea imposibila si eleganta lui "Sir Air" Jordan.



Air Jordan: Cum au cucerit lumea Michael Jordan si Nike