Wrestling

Wrestlingul, un cerc al mortilor premature

Moartea starului World Wrestling Entertainment (WWE) Edward Fatu, cunoscut sub numele de 'Umaga', a incins discutiile in lumea wrestlingului legata de rigorile din acest sport.
Fatu, in varsta de 36 de ani, a incetat din viata vineri, in urma unui atac de cord, la Houston.

Cunoscut sub numele de "Buldozerul Samoan", Fatu  executa niste miscari grele cu o mare usurinta pentru o persoana de 150 de kilograme si 1,93 metri inaltime. El se batea de la egal la egal cu Triple H sau Ric Flair.

"Era cunoscut ca un tip atletic. In ciuda acestui fapt, se misca foarte bine pentru un om atat de greu", este de parere  Kevin Eck, redactor de sport la publicatia Baltimore Sun, care are si un blog de wrestling, Ring Posts.

Comentariile de pe blogul sau au fost de la condoleante la acuzatii de dopaj sau droguri din viata extrasportiva a lui Umaga si a lumii wrestlingului in general.

"Este greu sa iti dai seama ca acest sportivi nu pot sta in ring timp de 20 de ani si sa arate atat de bine precum el arata", scrie un cititor de pe Ring Post.

Fatu lucra pentru WWE de ceva vreme, inainte ca forul sa ii rupa contractul pentru incalcarea Regulamentului de Recuperare Fizica si pentru refuzul sau de a intra la dezintoxicare.

Eck scrie ca problema mortii wrestlerilor cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani nu este una izolata. Infarctul lui Umaga vine la mai putin de o luna dupa ce wreslerul canadian  Andrew Test Martin a incetat din viata din cauza unei supradoze de droguri. In ultimii zece ani, mai multe morti proeminente au scuturat lumea acestui sport, printre care si cea a lui Chris Benoit si Eddie Guerrero.

"Se intampla mai des in acum decat in oricare alt moment si este o problema majora", spune Eck. "Daca aceste morti aveau loc in Liga de Baseball, cu sportivi care sa inceteze din viata intre 30 si 40 de ani, ecourile ar fi fost mult mai mari. Dar, pentru ca este wrestling, totul trece cam neobservat".

"Inainte de anii '80, wrestlerii nu aratau ca niste supermani. Lou Albano a murit anul acesta  la varsta de 76 de ani, era intr-o forma buna, dar nu era un supraom. Acest fizic impresionant in vedem in wrestling in ultimii 25 de ani", este de parere Eck.

"Cererile din ring sunt mult mai mari in ziua de azi, iar industria a devenit mult mai mare. Sportivii trebuie sa faca mult mai multe. Daca faci mai putine in ring, spectacolul scade. Insa, evolutia nu permite asta, iar spectacolul presupune cascadorii riscante. Sportivii ies cu lovituri si julituri pe care le trateaza cu calmante", scrie Eck.

WWE ofera sportivilor sai un Program de Recuperare Fizica, chiar daca acest serviciu este oferit de o companie separata.

"Daca se ranesc in ring, prin acest Program avem grija ca wrestlerii sa aiba parte de cei mai buni doctori", explica unul din oficialii WWE. "Sportivii beneficiaza de consiliere financiara pentru a-si controla veniturile din spectacole si sponsorizari cat mai eficient. Iar acestea sunt numai cateva aspecte ale Programului".

Fatu nu avea, insa, asigurare de sanatate, asadar familia sa va acoperi toate cheltuielile. Multi wrestleri nu au acest tip de asigurare, pentru ca nu se gandesc la pensie. Ei castiga mult din spectacol, bani pe care ii folosesc toata viata. Chiar daca ar opta pentru o asigurare, costurile ar fi foarte mari, pentru ca si riscurile acestui sport sunt pe masura. Este un risc asumat.

Onlinesport


Wrestlingul, un cerc al mortilor premature