"Expeditia pe Makalu (8.481 de metri) a durat foarte mult, pentru ca vremea prielnica, fara vânt puternic, s-a lasat asteptata cam o luna. Am ajuns pe vârful Makalu în jurul prânzului, cu numai 30 de minute înaintea orei limita pâna la care este permisa ascensiunea în conditii de siguranta. Colega noastra de expeditie, elvetianca Joelle nu a reusit sa se întoarca de pe vârf, astfel ca ne-am întors dupa ea si am încercat sa facem o munca de recuperare. Din pacate nu ni s-a trimis o butelie de oxigen de la baza. Drumul pâna unde eram noi se parcurge cam în cinci ore, dar butelia de oxigen a venit dupa 12 ore, pentru ca cei care ne asigurau suportul nu s-au înteles asupra unor lucruri. Din pacate ea nu a supravietuit. A fost un moment penibil, iar Joelle a murit din cauza epuizarii. Cel mai greu moment a fost când Joelle a murit lânga mine, i-am facut masaj cardiac, nu a mai raspuns la el si trebuia sa ne uitam la ceas ca sa vedem ora la care a murit pentru a sti ce sa spunem când vom fi întrebati la întoarcere", a spus Colibasanu.
Horia Colibasanu si-a mai pierdut, în 2009 si 2010, doi colegi spanioli (Iñaki Ochoa de Olza si Tolo Calafat), tragediile având loc pe vârful Annapurna.
Prezent la conferinta de presa, alpinistul David Neacsu a declarat ca diferenta între alpinism si fotbal este aceea ca la fotbal poti sa pierzi un meci. "În sfârsit un succes sportiv, pentru ca noi facem sport, nu sport extrem. Horia s-a întors în viata pentru a cincea oara de pe un vârf unde se si moare. Este pentru prima oara când un român atinge cinci vârfuri de peste 8.000 de metri, consecutiv. Diferenta între ceea ce facem pe vârf si ce se face pe un teren de fotbal, este aceea ca noi nu avem voie sa pierdem cu 0-1. Mai repede mori pe strada, decât pe munte. Suntem niste nebuni frumosi", a spus Neacsu.
Colibasanu a povestit si cum se merge pe munte la astfel de altitudini: " Spre final inaintam cu un metru si jumatate pe minut. Pe varf, la peste 8.000 de metri viteza era de un pas pe minut".
Intrebat cum este acolo sus, el a spus ca "de indata ce ai ajuns, vrei sa cobori. Experienta si instinctul iti spun asta, pentru ca orice secunda acolo poate deveni fatala. Vremea se poate schimba imediat sau pot aparea probleme medicale din cauza lipsei de oxigen. De aceea, cum ajungi sus te gandesti imediat sa cobori, sa ajungi acasa in siguranta, este ceva in primul rand de instinct".
Expeditia din Nepal a costat aproximativ 10.000 de euro, sustine Colibasanu: "O expeditie costa, în medie, 10.000 de euro. Acum depinde si câte vârfuri urci. O taxa de vârf este cam 2.000 de euro. Everestul, pe ruta clasica, costa de cinci ori mai mult. Restul vârfurilor au mai putini clienti".
Mediafax
Onlinesport