Sporturi Extreme

Un alpinist amator roman va realiza o premiera mondiala: tranzactii financiare pe Mont Blanc

Vlad Moise (22 de ani), junior broker in cadrul companiei financiare XTB Romania, va realiza o ascensiune pe varful Mont Blanc (4.810m altitudine), schimband brusc confortul biroului cu "frigiderul" celui mai inalt varf din Muntii Alpi. Ca alpinist amator, el va incerca o premiera personala - escaladarea primul sau varf de peste 4.500 de metri, dar si una mondiala - tranzactionarea financiara la o asemenea altitudine. Expeditia are loc intre 26 si 30 august.

onlinesport.ro: Cum v-ati hotarat sa atacati Mont Blanc? Cum e trecerea de la birou pe un munte atat de celebru si dur?

Vlad Moise: Dupa ce am urcat cele mai importante varfuri din Romania, Bulgaria si Grecia, mi-am dorit ceva nou, o experienta la o altitudine mai mare. Mont Blanc a fost, deci, o dorinta fireasca, dar niciodata indeplinita, din cauza costurilor mari pe care le presupune o astfel de expeditie. Am avut insa norocul sa ma alatur echipei XTB, o companie care isi sustine oamenii si pasiunile lor pana la capat, astfel ca atunci cand Grupul XTB a decis sa sustina financiar aceasta expeditie, am acceptat imediat provocarea.

Atunci cand ai un stil de viata in care iti petreci peste 90% din timpul liber pe munte, este destul de usor sa faci aceasta trecere. Pe de alta parte, provocarile jobului meu la XTB Romania sunt similare cu cele ale alpinismului. Atunci cand tranzactionezi instrumente derivate trebuie sa fii in permanenta atent la tot ceea ce se intampla in jur, pentru ca cele mai mici detalii pot face o mare diferenta – la fel ca pe munte. Si la birou, dar si in alpinism, trebuie sa faci intotdeauna o evaluare corecta a riscurilor si sa inveti mult, pentru a le diminua. Si, mai ales, trebuie sa fii perseverent, fiindca altfel nu poti obtine reusite.

Aveti experiente pe varfuri de peste 4.500 de metri? Daca nu, atunci care credeti ca sunt punctele principale care va fac sa credeti ca veti reusi in premiera o astfel de ascensiune?

In ultimii ani am cucerit cele mai inalte varfuri din Romania (Moldoveanu 2.544 m), Grecia (Mytikas 2.917 m) si Bulgaria (Musala 2.925 m; Vihren 2.914 m), astfel ca aceasta va fi prima mea tentativa de a cuceri un varf atat de inalt. Experienta acumulata, precum si pregatirea facuta pana in momentul de fata ma fac sa fiu increzator in reusita expeditiei. Atat timp cat vremea va tine cu noi si nu vor aparea factori necunoscuti, nu vad de ce nu vom reusi sa cucerim varful Mont Blanc.    

Ati realizat pregatiri speciale pentru aceasta ascensiune? Care au fost? Credeti ca veti trece usor peste aclimatizare?

Am planificat foarte atent detaliile legate de logistica, de la biletele de avion, traseu, planificarea meselor pe munte, pana la rezervele de apa. Fiecare membru al expeditiei a avut libertatea de a se pregati asa cum a dorit. Pentru mine, principala metoda de antrenament este alergatul si mersul cu bicicleta pe munte; de altfel, am si participat la semi maratoane montane si concursuri de ciclism off road.

Am gandit ascensiunea astfel incat sa avem timp suficient pentru aclimatizare. Avem doua zile dedicate aclimatizarii, urmand ca in acea perioada sa facem zilnic ture dus-intors intre Tete Rousse si refugiul Gouter.    

Pe ce ruta veti merge (Gouter, altele)? Care credeti ca sunt principalele puncte cheie pe ruta aceasta?

Am ales ruta clasica - din Chamonix, vom merge prin Tete Rousse si prin refugiul Gouter, iar pe parcurs vom ajunge si pe Dome du Gouter. Sunt doua momente importante pe parcursul ascensiunii. Primul este traversarea Grand Couloir de Mont Blanc, unde exista un risc permanent de caderi de pietre. Al doilea este traversarea crestei Les Bosses, chiar inainte de varf, care este extrem de ingusta, existand deci riscul de a aluneca si a cadea. In plus, intreg traseul este foarte solicitant din punct de vedere fizic.

Cate persoane va cumula expeditia?

Din expeditie vor face parte inca doua persoane. Ambii colegi sunt alpinisti amatori, astfel ca va fi o provocare foarte mare pentru noi, dar suntem increzatori ca vom ajunge in siguranta pe varful Mont Blanc.

Cu ce ganduri plecati si cu ce ganduri credeti ca veti reveni dupa aceasta experienta?

Plec cu gandul ca am sansa de a stabili un record personal si, in acelasi timp, ca voi realiza o permiera mondiala -tranzactionarea la o altitudine atat de ridicata. Profitand de faptul ca tranzactionarea prin platformele XTB este posibila printr-o simpla conexiune la interent de pe telefonul mobil, mi-am propus ca pe parcursul ascensiunii sa imbin cele doua pasiuni ale mele – alpinismul si pietele financiare.  Astfel, voi realiza tranzactii cu instrumente financiare derivate, la fel ca la birou, doar ca intr-un mediu mai... neconventional.

De asemenea, sper ca aceasta expeditie sa reprezinte un pas catre alti munti, mai inalti, si sa arate ca, prin munca, perseverenta si cu putin noroc, orice alpinist amator poate ajuge pe varfuri celebre, asa cum este Mont Blanc.

Cat despre gandurile mele la intoarcere, probabil ca ele vor fi catre viitorul varf, mai inalt.



Un alpinist amator roman va realiza o premiera mondiala: tranzactii financiare pe Mont Blanc