Sporturi Extreme

Tiberiu Coconea participa pentru Romania la cea mai grea competitie de aventura din lume

Tiberiu Coconea, cel care zboara intr-o zi si 100 de kilometri, va participa la cea mai grea competitie de aventura din lume. Din Venezuela pana in Japonia, din America de Sud pana in Nepal, cei mai buni aventurieri si parapantisti din lume s-au antrenat intens, asigurandu-se ca sunt pregatiti pentru provocarea suprema a vietii lor.

Fie ca vorbim despre traversarea unor continente sau zborul deasupra muntilor ostili, toti acesti eroi s-au pregatit sa concureze in cea mai dificila cursa de aventura care exista, Red Bull X-Alps. In timp ce se pregatesc pentru a sasea editie a acestei curse faimoase, momentul adevarului se apropie.

In doar doua saptamani, 32 de atelti din 21 de tari se vor alinia in Salzburg, Austria, pe 7 iulie, pentru cea mai grea provocare din viata lor. Este startul unei calatorii chinuitoare de 1.031 de km aerieni, care strabate Muntii Alpi si se sfarseste in Monaco. Pe parcursul acesteia, atletii se vor confrunta cu vreme rea, oboseala si durerea.

Este o cursa fara seaman. Tactica, echipamentul si conditia fizica au fost cizelate in ultimele luni pentru asigurarea performantelor optime. Dar ce se intampla dupa start ramane de vazut, pentru ca atletii nu trebuie sa isi testeze doar propriile limite ale rezistentei fizice, ci trebuie sa se confrunte si cu imprevizibila mama natura.

Directorul cursei, Christoph Weber, comenteaza: “Stabilirea traseului a fost un moment inspirational – ne-am gandit la peisaje incantatoare, natura salbatica, locuri de cross-country si puncte renumite pentru parapante. Am vrut sa avem o ruta epica.”

Si la aceasta editie, reprezentantul Romaniei, Toma Coconea, nu avea cum sa lipseasca. Acesta se numara printre putinii sportivi care au participat la toate editiile Red Bull X-Alps. Toma va face echipa cu Daniel Pisica, omul din umbra care il va ajuta pe roman sa-si realizeze strategia de concurs si cel care ii va fi alaturi 24 din 24 de ore de-a lungul intregului traseu.

Toma Coconea, singurul roman prezent la Red Bull X-Alps, se antreneaza deja de o luna pe traseu, exersand conditiile dure de zbor, in functie de vreme, cum este sa te trezesti la 4 dimineata si sa te pregatesti de zbor in doar cateva minute.

„Cand vremea este buna, zbor cat mai mult, uneori atingand zeci de kilometri. In fiecare zi alerg minim 25-30 de kilometri, iar daca vremea nu este favorabila de zbor, atunci alerg. Uneori mi se intampla sa alerg si 100 de kilometri intr-o singura zi”, spune Tomi.

„O adevarata provocare este traseul pe timp de noapte – trebuie sa gasim cea mai buna varianta de deplasare pe intuneric, mai ales ca acesta este momentul in care oboseala incepe sa-si spuna cuvantul, sa mananci si sa te hidratezi intr-un mod eficient astfel incat sa ai rezerve de energie.”

Pentru divizia de fani, asta promite un singur lucru – urmeaza o cursa palpitanta! Datorita celor mai noi descoperiri in tehnologia GPS, Red Bull Mobile Live Tracking va permite fanilor si sustinatorilor sa urmareasca evolutia cursei pe smartphone, tableta sau desktop. Astfel, ei nu vor rata cu siguranta niciun moment din toata actiunea. Informatii despre vreme furnizate de wetter.tv, harti 3D, actualizari in timp real, toate acestea ofera o dimensiune incitanta a evenimentului.

DESPRE RED BULL X-ALPS

Red Bull X-Alps 2013 va fi a sasea editie a celei mai dificile competitii de aventura din lume. Incepe pe 7 iulie si va gazdui 32 de atleti din 21 de tari care se vor lupta pe parcursul a 1.000 de km prin Alpi, din Salzburg pana in Monaco. Acestia trebuie sa strabata 10 puncte obligatorii, in cel mai scurt timp posibil. Fiecare kilometru trebuie acoperit fie pe jos sau in zbor cu parapanta.

Cursa reprezinta pentru atleti un angajament formidabil si are loc intr-unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume. Fiecare echipa presupune un atlet si maxim doi sustinatori. Niciun fel de asistenta tehnica sau din exterior nu este permisa. Atletii pot fi activi intre orele 5:00 si 23:00. Dar o noua turnura, promite sa faca si mai interesanta cursa din 2013 – fiecare atlet poate apela la un singur “Permis de noapte” care le va acorda dreptul sa continue cursa la pas si intre orele restrictionate.

Cursa necesita experienta unui profesionist in parapantism si un nivel foarte ridicat al rezistentei fizice – nu este iesit din comun ca atletii sa mearga prin munti pana la 100 de km intr-o zi. Editia din 2011 a fost castigata de Christian Maurer (SUI) in 11 zile, 4 ore si 22 de minute. In acest an, concursul implineste zece ani de la prima editie – Red Bull X-Alps 2003.



Tiberiu Coconea participa pentru Romania la cea mai grea competitie de aventura din lume