Sporturi Extreme

Felix Baumgartner a stabilit un record mondial al celei mai inalte sarituri

Austriacul Felix Baumgartner a urcat duminica seara la 39.000 de metri într-o capsula, pe orbita Pamântului, apoi a sarit în gol. El a zburat fara parasuta timp de 4 minute si 15 secunde, fara a bate recordul celei mai lungi sarituri libere, pentru ca apoi sa aterizeze cu bine. Saritura lui a fost însa de la cea mai  mare înaltime din istoria omenirii si cea mai înalta urcare cu balonul reusita vreodata de un om.

Aflat la 39.000 de metri, dupa o urcare de doua ore si jumatate, Baumgartner a deschis usa capsulei, si-a deconectat firele si a sarit.

Dupa o cadere libera de peste doua minute în care se învârtea haotic, el a reusit sa îsi recapete echilibrul si sa vinsa spre Pamânt într-un zbor ordonat.

La 4 minute si 15 secunde dupa saritura a deschis si parasuta, pentru ca dupa înca aproximativ zece minute sa aterizeze fara probleme.

Saritura sa a fost realizata cu un costum special, o casca si o parasuta.

Baumgartner a fost monitorizat permanent si a stat în legatura permanenta cu o baza de la sol. El a reusit sa depaseasca în cadere bariera vitezei sunetului.Felix Baumgartner a stabilit un record mondial al celei mai inalte sarituri