Sporturi Extreme

A depasit Felix Baumgartner viteza sunetului?

Multa lume se întreaba daca „omul supersonic” Felix Baumgartner chiar a depasit viteza sunetului sau nu. Iata care ar fi dubiile. Chiar si cu aceste întrebari, Baumgartner are meritul de a fi aratat ca si albii pot sari.

Multa lume s-a întrebat cum a fost posibil ca el sa treaca de viteza sunetului din moment ce timpul caderii sale libere a fost mai mic decât cel reusit de un saritor anterior. Baumgartner a deschis parasuta la 4 minute si 15 secunde, la cel putin 15 secunde înaintea recordului ramas în picioare.

Vine întrebarea logica: daca persoanele care au mai sarit au reusit sa reziste mai mult timp pâna sa deschida parasuta si nu au trecut de bariera sunetului, atunci cum un om care a petrecut mai putin timp în cadere a mers mai repede? Explicatia oficiala este ca Felix Baumgartner a sarit de la o înaltime mai mare, de 39.000 de metri, ceea ce ar fi asigurat o mai mica forta de frecare cu aerul. Astfel, chiar daca saltul sau fara parasuta a fost mai scurt ca timp, el a avut o acceleratie mai mare si a trecut de Mach 1.

Un alt dubiu legat de viteza caderii lui Felix Baumgartner este valoarea acesteia. Viteza a fost scoasa de pe ecran la 1.173 km/h, adica sub viteza sunetului de 1.236 km/h

La conferinta de presa de dupa eveniment s-a spus ca viteza înregistrata a fost de 1.340km/h, adica 1,24 Mach. Aici trebuie sa îi credem pe oficiali.



A depasit Felix Baumgartner viteza sunetului?